Prokletstvo: STIGLA JE KUMOVA KLETVA, A NJEGOVA KLETVA JE TEŽA OD RODITELJSKE!

Ja sam odbila kumstvo 68-godišnjeg čiča Stojka, koji me kao djevojčicu jako lijepo pazio. Divno se slagao sa mojim roditeljima. To mo je, izgleda, bila kobna greška!

Brak je kruna jedne veze, kada dvoje odluči da u svečanom ritualu kažu sudbonosno da, a da bi se to ozakonilo potrebni su svjedoci, odnosno kumovi.
Godinama živim u jednoj zapadnoj zemlji, i potpuno sam zaboravila neke naše običaje. Kada sam pronašla svoju srodnu dušu, a imam 43 godine, riješila sam da se udam. Pošto moji roditelji nisu znali mog izabranika, odlučila sam da se o jednom trošku, jednom putovanju, završim sve.
Njemu tradicija nije nešto bila važna, pa mu je bilo svejedno gdje ćemo se vjenčati. Sve smo veoma brzo organizovali. lako je sve kad se ima novca, a moj budući muž je bio dobrostojeći, što bi se reklo, a i ja sam imala lijepu ušteđevinu. Ostao je jedan problem, izabrati kumove. O tome mnogi i ne misle jer unaprijed znaju, ali kod mene je bilo drugačije.
Nije mi padalo na pamet da mi kum bude baš neko koga nikada u životu nisam upoznala i pri tome mator je toliko da bi mogao i dušu da ispusti, Bože me sakloni, tokom venčanja.
Ja sam odbila kumstvo 68-godišnjeg čiča Stojka, koji me kao djevojčicu jako lijepo pazio. Divno se slagao sa mojim roditeljima. To mo je, izgleda, bila kobna greška!
Moji prijatelji nisu došli, a ni njegovi, a sa drugovima iz djetinjstva nisam se čula godinama i nisam ni htjela a ni mogla da ih pozovem. Tako mi je ostalo samo da mi kuma bude sestra od tetke. A mužu kum brat od tetke.
Mom budućem mužu apsolutno je bilo svejedno, ali zato su se svi na vjenčanju krstili i levom i desnom kada su vidjeli da mi su mi sestra i brat kumovi. Nisam se obazirala, nije me ni zanimalo šta misle. Sad vidim rodbinu, pa ko zna za koliko decenija ponovo ili nikada. Njihov komentar da, budući da nisam tražila oproštaj od starog kuma, može grdno da me košta, jer je najteža kumova kletva, nije me doticao, bio mi je smiješan.
E, bar da se nisam tome smejala, danas ne bih ovako kukala. Moj brak završio se posle samo šest meseci. I svi su mene okrivljivali za to!
Moji jadi su krenuli odmah pošto smo se vratili kući. Iako smo već živjeli godinu dana zajedno, a zabavljali se dvije, nisam znala za koga sam se udala. Bacao je čarape gdje je stigao, suđe nikada za sobom nije sklanjao, a ne da ih i opere, pare trošio samo za brendiranu garderobu, papreno skupu…
Nikad se tako nije ponašao dok smo se zabavljali. Svađali smo se svakodnevno, počeli da se mrzimo, i samo se jedan dan skupio i otišao od “nadrndane Balkanke”.
Možda me je, kako mi mama reče, stigla kumova kletva.