Prokletstvo kralja Kazimira: Grobnica otvorena na petak 13. ubija svakog ko joj se približi

Pedeset godina poslije ispunjavanja Tutankamonovog prokletstva ponovo je izbila panika kada je 1973. godine u Poljskoj otvorena grobnica  kralja Kazimira IV Jageolonaca nakon čega se svih petnaest istraživača koji su radili na iskopavanju grobnice iznenada razboljelo i umrlo.

Život i smrt kralja

Kazimir IV bio je jedan od najuspješnijih kraljeva Poljske od 1447. do svoje smrti 1492. godine. Poljska je pod njegovov vladavinom pobijedila Teutonski red u Trinaestogodišnjem ratu i vratila Pomeraniju, a njegova dinastija ubrzo postaje jedna od vodećih kraljevskih porodica u Evropi.

Najveći trijumf njegove vladavine bilo je efikasno i totalno uništenje državnih neprijatelja, što je dovelo Prusku pod Poljsku vlast. Do 15. vijeka, Poljska se teritorijalno približila zapadnoj Evropi i postaje značajan faktor u međunarodnim odnosima.

Kazimir IV je umro 1492. godine u svom dvorcu Gordno koji se trenutno nalazi na teritoriji Bjelorusije. Njegovo tijelo je trebalo biti prebačeno u dvorac Vavel na jugu Poljske gdje su sahranjivane sve osobe plemićke krvi. Zbog teških vremenskih uslova ovo putovanje je bilo pravi izazov. Sahranjen je u običnom drvenom sanduku, a njegovo tijelo je prekriveno skupocijenim materijalima. Ljudi koji su bili zaduženi za njegovu sahranu uočili su da se tijelo kralja ubrzano raspada, pa su ga posuli krečem a kovčeg premazali smolom.

Nakon sahrane, njegov kovčeg je postao biološka bomba koja će eksplodirati petsto godina kasnije.

  Smrtonosna zamka

Kada je poznati istraživač Hauard Karter 1923. godine pronašao grobnicu Tutankamona i članovi arheološkog tima počeli misteriozno obolijevati i umirati svi su bili uvjereni da se radi o prokletstvu egipatskog faraona. Sličan slučaj se dešava 1973. godine u poljskom Krakovu kada je grupa istraživača otvorila grobnicu kralja Kazimira, i svako ko je imao ikakvog kontakta sa iskopanim kovčegom umirao naizgled neobjašnjivom smrću.

Poljska je sedamdesetih godina prošlog vijeka bila socijalistička zemlja koja je strogo zabranjivala mnoge vrste arheoloških istraživanja. Ipak, poslije insistiranja nadbiskupa Krakova – Karola Vojtila koji je tvrdio da je ovo istraživanje od nacionalnog i kulturnog značaja, grobnica je otvorena na petak 13. 1973 godine.

Ubrzo po otvaranju kovčega kralja Kazimira drevno prokletsvo da će smrt snaći svakog ko uznemiri mrtve dobija svoju potvrdu. Četiri  istraživača koji su radili na iskopavanju se iznenada razboljelo i umiru neobjašnjivom smrću čiji uzrok nikada nije otkriven. Tokom ispitivanja iskopanih ostataka još nekoliko istraživača biva pogođeno prokletstvo i ubrzo umiru uslijed infekcija ili moždanih udara.

Ovi slučajevi su bili glavna tema u poljskim medijima, a javnost je postala opsjednuta i uplašena kraljevskim prokletstvom. Poslije nekoliko godina spekulacija otkriven je i uzrok ovih smrti – patogena gljivica koja je smrtonosna za ljude slabijeg imuniteta i koja je baš kao u slučaju Tutankamonovog prokletstva u smrt odvela svakog ko je s njom došao u kontakt.

Bez obzira radilo se o kraljevskom prokletstvu ili smrtonosnoj gljivici, poljski turistički vodiči i danas dobro prodaju priču o kralju koji u smrt odvodi svakog ko uznemirava njegov grob.

(aura.ba)