Prognoze: umiranje od raka zaustavit će lijekovi od pčela, zmija i škorpija

Naučnici kao sredstva za uništenje raka istražuju mogućnost korištenja otrova pčela, nekih zmija i škorpija. Otrovi iz prirode sastav su mnogobrojnih hemoterapija

Prema prognozama stručnjaka The Lancet Oncologyja, do 2030. godine nivo oboljenja od raka povećat će se za 75 posto u odnosu na broj registrovan 2008. godine širom svijeta, dok će brojke oboljelih u manje i srednje razvijenim zemljama dvostruko porasti.

Samo 2008. godine WHO je zajedno sa Agencijom za istraživanje kancera registrovao 12,4 miliona novih oboljenja od raznih vrsti kancera širom svijeta. Četiri godine kasnije zabilježeno je 14 miliona novih oboljenja u svijetu, dok je mortalitet porastao sa 8,2 miliona na 13 miliona ljudi godišnje.

Najčešće umiremo od raka pluća (19,4 posto svih smrtnih slučajeva) pa od raka jetre (9,1 posto) i želuca (8,8 posto). Ujedno, najčešće bolujemo od raka pluća (13 posto) pa dojke (11,9 posto) i debelog crijeva (9,7 posto).

Iako rat između čovjeka i raka kojeg se mi, moderni ljudi, sjećamo traje blizu 100 godina, stručnjaci svih onkoloških specijalizacija složno tvrde – kancer nije nova stvar. Siddhartha Mukherjee, autor svjetskog bestselera, biografije raka „The Emperor of all Maladies” navodi antropološki ispitane slučajeve – najčešće mumifikovana tijela djece ili pripadnika tadašnje aristokratije Egipta ili južnoameričkih plemena starih 2.000 do 4.000 godina.

U pisanim dokumentima sačuvali su se podaci o prisustvu te bolesti u drevnoj Perziji i Egiptu. Ipak, zvanični podaci ukazuju da utrka sa neprijateljem ide u njegovu korist. Broj oboljelih svake godine raste. Samo 2010. godine liječenje raka koštalo je svijet nezamislivih 1,16 hiljada milijardi dolara.

WHO navodi da bi se taj broj mogao prepoloviti samo da pravilno implementiramo sve ono što već znamo.
Nije ni čudo što su trenutno svjetske laboratorije u utrci za pronalaženje lijeka za rak. Posljednja svjetska top vijest glasila je da američki naučnici kao sredstva za uništenje raka uspješno istražuju mogućnost iskorištavanja otrova pčela, nekih zmija i škorpija. Svjetski mediji ovu vijest su okarakterisali kao „novu veliku nadu“, dok sama ideja nije ništa novo.

Ako ne želimo spominjati da je na Balkanu mnogo popularni lijek napravljen od otrova plave škorpije porijeklom sa Kube, neophodno je spomenuti da se sastav mnogobrojnih hemoterapija već godinama modelira na osnovu otrova koji se nalaze u prirodi.

Problem je jedino u tome što otrovi djeluju na cijeli organizam, pa danas više nije pitanje otrova samog po sebi jer smo toga tone proizveli, već njegova primjena kako ne bismo uz oboljele uništavali i one zdrave ćelije. I na tome se, također, pažljivo radi.

Prije dvije godine poljski naučnik sa Varšavskog univerziteta prof. Adam Ciach objavio je sličnu vijest, koja je zadobila svjetsku pažnju, kako njegove kolege sa Univerziteta “Illonois”, koje se bave aplikacijom otrova škorpije i zmije pomoću nanočestica koje su manje od virusa, a koje bi, veoma obećavajuće, mogle poslužiti kao transportno sredstvo otrova do oboljelih.

Istraživanja su vršena in vitro, trenutno se provode na miševima. Na konačne rezultate morat ćemo još čekati.
Veoma ozbiljna istraživanja i uspješno liječenje se, također, provode na Kubi, gdje je poznata svjetska bolnica za one koji sebi mogu priuštiti najsavremenije liječenje.

Kubanski nacionalni laboratoriji proizveli su niz vakcina, između ostalog i vakcinu protiv raka pluća koja, kako su tamošnji ljekari dokazali, uspješno liječi početni i srednji stadij raka pluća te omogućuje relativno normalno funkcionisanje u palijativnom stanju te bolesti.

Svjetsku pažnju zadobio je i Nimotuzumab koji se veoma uspješno bori protiv glioma, a postoje pokušaji da se on iskoristi kod liječenja raka dojke. Kubanski laboratoriji patentirali su posljednjih godina četiri veoma važne vakcine, o čemu izgleda svjetski mediji šute.

Na internetskoj stranici WHO-a nalazi se samo kratak tekst kako Kuba koristi biotehnologiju i uspješna je u tome. Na Balkanu je od pristalica kubanske medicine najpoznatiji Bata Živojinović kojeg su tamošnji stručnjaci izliječili od gangrene, kod kuće, kako je glumac rekao u mnogobrojnim intervjuima, jer bi ga čekala amputacija.

Teorije zavjere

Kao i uvijek, o svakoj temi važnoj za čovječanstvo postoje mnogobrojne teorije zavjere – najčešća od njih je da veliki farmaceutski koncerni ciljano forsiraju toksične hemoterapije kako bi zaradili što više novca.
Sama tema morala bi se razrađivati uz obimna istraživanja godinama, a svaki slučaj ispitati posebno u visokokvalifikovanim timovima. To može biti tačno, ali i ne mora.

Treba imati na umu da kancer nije jedna bolest, već mnogo različitih bolesti koje spaja jedna, ali veoma važna osobina – patološki neograničeni rast ćelija. Uprkos ogromnom tehnološkom skoku, trenutno i globalno gubimo bitku protiv raka jer, kako navode svjetske organizacije, najbolji način zaštite od raka je prevencija koja još, pogotovo u siromašnijim zemljama i onima koje se tek razvijaju, nije na zadovaljavajućem nivou. Prevencija bi, također, trebala podrazumijevati i zaštitu prirode, životne okoline i nešto milostiviji odnos prema životinjama i svim organizmima od kojih danas tražimo spas.

Dijagram oboljenja od kancera na Balkanu

Ovaj dijagram sastavljen je od podataka sakupljenih tokom implementacije istraživačkog projekta GLOBOCAN i predstavlja broj otkrivenih oboljenja od raka i smrti, zabilježenih na isti način u zemljama regije (plava boja) na 100.000 stanovnika date zemlje.

Prema zvaničnim podacima WHO-a iz 2012. godine, u BiH su otkrivena 152 slučaja kancera na svakih 100.000 stanovnika te zemlje, a od kancera je umrla 93,1 osoba na svakih 100.000 stanovnika. Više nego polovina godišnjih dijagnoza.

Slično stanje je u svakoj od zemalja regije, izuzevši Sloveniju u kojoj je broj dijagnoza i smrtnih slučajeva u omjeru 2:1.
Ukoliko bismo zemlje Balkana poredili sa razvijenijim zemljama Evrope, poput Francuske ili Njemačke, rezultati istraživanja pokazali bi obrnutu sliku.

U Francuskoj su u 2012. godini otkrivena 300,4 oboljenja na 100.000 stanovnika, a mortalitet je iznosio 107 osoba na svakih 100.000 Francuza. Njemačka je imala 282,1 dijagnozu i 105,9 smrtnih slučajeva. (N. Žaba – www-dep.iarc.fr)

Ž7= otrov iz prirode za tekst
Ž7= kancer oboljenje tabela
Lijek s kube