Profesionalna kućna njega: ZA LJEPOTU I ZDRAVLJE JAJA SU ODLIČNA!

 Jaja su namirnice iznimne biološke vrijednosti i hranjivosti. Proteini iz jaja sadrže sve esencijalne aminokiseline, a jaja su takođe izvrstan spremnik mikrominerala, vitamina i pantotenske kiseline. A, evo i savjeta kako jaje uključiti u svrhu uljepšavanja lica

Ublažavanje bora

Snijeg od bjelanca sa nekoliko kapi limuna nanesite na lice i kapke i zažmirite. Ova maska se začas stegne, ali je veoma važno da za to vrijeme ne otvarate oči i ne pričate, jer, samo tako će kompletno djelovati na osvježenje kože i ublažavanje bora.

Svježina lica

Potrebno je 6 kašika brašna, 2 kašike meda, i jedno umućeno bjelance. Ovu smjesu izmiješajte u krem i ostavite na licu 15 minuta. Umijte se toplom vodom, lice će biti osvježeno, cirkulacija poboljšana, pa samim tim i boja kože zdrava i lijepa.

Suha koža

Ako je koža izrazito suha upotrijebite masku od čvrsto ulupanog bjelanca kome je dodano nekoliko kapi vruće vode. Koža postaje mehka, baršunasta, i sjajna. Sve maske koje sadrže bjelance preporučuju se za mlitavu kožu sa proširenim porama, izraženim borama, bubuljicama, suvišnom masnoćom.

Idealna maska

Bjelance se može nanijeti direktno, ili se najprije ulupa dok ne postane kao snijeg. Maska se nanese na čistu kožu i osuši se za nekoliko minuta, pa se onda ostavi da djeluje i zategne kožu. Kada se osjeti zatezanje, onda se skine vatom natopljenom u toploj vodi, zakiseljenoj limunom. Dobro je sredstvo protiv velikih bora i za kožu koja je olabavila. Ova maska djeluje brzo i temeljno, ali se ne smije često upotrebljavati, jer se koža na to navikne, mišići lica se brzo opuštaju i postaju labavi.

Ispucala koža

Ako je vaša koža pothranjena i puca, onda je prihranite bar jednom sedmično jednim žumancetom, umjesto da ga pojedete. Žumance sadrži lecitin, holesterol i ostale okrepljujuće materije, koje snažno i duboko djeluju. Jedno žumance pomiješa se sa pola limuna, istruganom korom jednog cijelog limuna i jednom kašikom maslinovog ulja. Od toga se napravi kaša koja se nanosi na lice i ostavlja da djeluje bar 20 minuta. Skida se vatom umočenom u toplo mlijeko. Maska je vrlo hranljiva i dobro sredstvo protiv bora.