Prof. Asja Stipić: KO PRELEŽI KORONA VIRUS NEĆE SMJETI DA PUŠI!

Koje posljedice na pluća ostavlja COVID-19

Virus SARS-CoV-2 kod ljudi slabijeg imuniteta izaziva bolest COVID-19 prije nego što uspiju da se stvore antiijtela. Prof. dr. sc. Asja Stipić Marković, internistkinja pulmologije, objasnila je za “novosti” mehanizme zaraze i posljedice koje ima na oboljele.

– Virus je odabrao idealnu strategiju za svoje preživljavanje: osim promjene genetike, tri puta se brže širi, koristi receptor za enzim ACE-2 da uđe u ćelije koje oblažu bronhijalni sistem i grade alveole (zato je “teži” od drugih korona virusa) i na kraju umnožava se u široko razgranatom disajnom sistemu kroz koji svaki dan prolazi ogromna količina vazduha.

Taj vazduh dopire do dubine pluća tj. do završnih dijelova bronhijalnih ogranaka i završnih mjehurića – alveola u kojima se razmjenjuju gasovi sa krvlju iz kapilara.
U tom području se kod osoba sa disfunkcionalnim imunološkim sistemom (ili ako se virus replicira brže nego što imunološki sistem stigne da odgovori) događaju najdramatičnije promjene kao posljedica bitke između napadača i obrambenih snaga – objašnjava prof. Stipić Marković i dodaje da se na taj način kod bolesnika može javiti virusna upala pluća i teški respiratorni sindrom kojim se sprječava unos kiseonika.

Zbog toga nastaje nekontrolisana imunološka reakcija organizma i javljaju se oštećenja i na drugim organima.

– Iako su blage infekcije i upala u gornjem respiratornom traktu najčešći oblik bolesti, nužan je ipak njihov ozbiljan tretman iz nekoliko razloga: izvor su za širenje bolesti kroz populaciju i opasnost za osobe slabije imunokompetentnosti, mogu biti bolne i dugotrajne, nije potpuno sigurno koliko dugo su oboljele osobe zarazne – pojasnila je Stipić Marković.

O konkretnijim posljedicama bolesti još je rano da se govori, a detaljan uvid u tok bolesti i tip oštećenja naučnici za sad imaju samo iz nalaza preminulih pacijenata.

– Pregled mikroskopskih preparata pluća pokazuje krvarenje i nakupljanje tečnosti sa fibrinom u plućima, čepove sluzi (što je različito od SARS-a) i obilno nakupljanje sluzi u dubini pluća, oštećenje epitela bronhija i alveola, ekscesivno (spektakularno, kako navodi jedan članak) nakupljanje ćelija makrofaga (alveolarnih žderača) inficiranih SARS-CoV–2 virusom.

Nalaz koji ukazuje na posljedicu koja ostaje nakon upale su ožiljci tj. zamjena oštećenog plućnog tkiva nefunkcionalnim ožiljcima (fibroza pluća).

Respiratorni procesi plućnog tkiva sa agregacijom guste sluzi i bujanjem novih ćelija u malim disajnim cjevčicama sprječavali su čišćenje disajnih puteva i eliminaciju sluzi kod najtežih bolesnika – ispričala je ona.

Nakon što je pacijent preležao bolest, ostaje pravilo praćenja funkcije i strukture pluća uz obaveznu rehabilitacijsku terapiju medicinskim vježbama disanja, metodama pozicioniranja, promjenom obrasca disanja, disanjem protiv otpora…

Promjene koje mogu ostati u plućima mogu uticati na smanjenje respiratorne pokretljivosti i difuziju kiseonika kroz pluća pa je redovnim vježbama potrebno poboljšati i održavati plućnu funkciju.

Prestanak pušenja je obavezan – zaključuje doktorica.