Produžite vijek svojoj bižuteriji

Iako je nakit od bižuterije danas najrasprostranjeniji, poznato je da on ipak nije mnogo kvalitetan, kao i da veoma brzo pozeleni ili potamni, u zavisnosti od materijala od kojeg su napravljeni.

No, za sve one koji obožavaju da nose ovu vrstu nakita, predlažemo nekoliko savjeta kako da ga sačuvaju i kako da on uvijek blista u punom sjaju.

Nemojte ga kvasiti: Bižuteriju nikako nemojte kvasiti. Skidajte narukvice, lančiće, minđuše i prstenje kad god ste u kontaktu sa vodom, jer će i najkvalitetniji komadi promijeniti boju. To važi posebno za nakit na rukama, pa ga obavezno skidajte kada perete ruke.

Nijedan nakit ne podnosi vodu, a za bižuteriju je kvašenje kao smrtna presuda.

Ne stavljajte losion za tijelo: Ako planirate da nosite bižuteriju onda izbjegnite da taj dio kože mažete mlijekom za tijelo. Ono će ostaviti fleke na nakitu i tako oštetiti sjajnu površinu.

Držite ga na pravom mjestu: Da li ste znali da vazduh škodi bižuteriji? Kako bi vaš nakit zadržao sjaj nemojte ga držati na otvorenom, već u određenoj kutijici za nakit. Ako je pomiješate sa drugim metalima, zlatom i srebrom, bižuterija će sigurno da promijeni boju.

Očistite ga ponekad: Sasvim je u redu ponekad očistiti nakit. Idealno je da je operete u rastvoru bebi-kupke i tople vode, a ako ima fleka ili nečistoća koje su teško dostupne, istrljajte ih četkicom za zube.

Skidajte je dok čistite kuću: Proizvodi za čišćenje u potpunosti mogu uništiti vaš nakit, zato prije ribanja podova obavezno skinite sve od bižuterije što imate na sebi.

Kod nekih ljudi može se desiti reakcija da koža loše odreaguje kada se spoje bižuterija i sredstvo za čišćenje.

Nemojte vježbati sa nakitom: Prije nego što se uputite u teretanu, skinite nakit. Kao prvo lakše će vam biti da vježbate, drugo znoj utiče na bižuteriju, a treće prsten vam može spasti sa ruke ili se pokidati lančić, a da to ni ne osjetite.

Čuvajte ga od sunca: Važno je znati da sunčeve zrake mogu da izblijede neke vrste nakita, među kojima je i bižuterija. To, između ostalog, znači i da nakit ne bi trebalo ostavljati na prozorsku dasku ili komandnu tablu automobila.