Pročitajte zašto se raštika smatra najzdravijim povrćem na svijetu

Slikali su ga na zagrobnim slikama i freskama u piramidama, dok je u antičkoj Grčkoj zbog izuzetne hranjive vrijednosti smatran potomkom Zeusa. Riječ je o najzdravijem povrću na svijetu. 

George Mateljan, jedan od najboljih poznavaoca zdrave hrane u svijetu kaže “Ako ste u nekom slučaju primorani da izaberete samo jedno povrće za cijeli život, to bi svakako trebao da bude raštan”.

Zdravstveni benefiti raštana
Raštan sadrži supstance koje aktiviraju kreiranje enzima u jetri i na taj način pomaže neutralizaciji kancerogenih ćelija. Interesantno je da se Sulforaphane formira tek prilikom sjeckanja ili žvakanjem svježe raštike i to na mjestima gdje je raštika presječena. Zbog ovoga se preporučuje da se biljka isječe desetak minuta prije kuvanja ili konzumiranja svježe biljke. Sulforaphane iz raštike nudi zaštitu za one koji genetski imaju predispozicije dobijanja karcinoma debelog crijeva. Ovo su rezultati istraživanja provedenog na Rutgers University i objavljeni u online časopisu Karcinogeneza. Studije pokazuju da ljudi koji u svojoj ishrani konzumiraju velike količine raštike i drugih biljaka iz iste porodice imaju daleko manji rizik da obole od nekoliko kancerogenih oboljenja kao što su: rak pluća, bešike, prostate, debelog crijeva, dojke i jajnika.

Raštika kao zaštitnik protiv raka jajnika
Raštika je bogata i flavonoidom zvanim maempferol. Istraživanja pokazuju da žene imaju 40% manji rizik od raka jajnika ako unose u sebe veće količine maempferola. Osim raštike ova supstanca nalazi se u zelenom čaju, luku, brokulama, praziluku, spanaću i borovnicama.

Idealno bi bilo raštan jesti 3 do 5 puta nedeljno. Da bi se iz raštike izvuklo što više koristi, treba je samo prokuvati 5-10 minuta i začiniti sa morskom soli, maslinovim uljem, limunom. Može se dodati i bijeli luk i biber.

Karotenoidi iz raštana smanjuju rizik dobijanja katarakte (Sive Mrene).
Raštika je poznata i po supstancama zvanim karotenoidi. Izdvajamo dva karotenoida: lutein i zeaksantin. Ova dva sastojka djeluju na oči kao sunčane naočare i sprečavaju oštećenje očiju od preteranog izlaganja ultraljubičastim zrakama. Studije su pokazale da ova dva kartenoida smanjuju rizik dobijanja katarakta ili sive mrene koja zamagljuje vid.

Raštan je bogat vitaminima A, C, B6, ali i magnezijumom, celulozom, kalcijumom, bakrom… Kombinacija vitamina, minerala i ostalih hranjljivih sastojaka stavlja raštan na poziciju superzvezde zdrave hrane.