Pročitajte zašto ne biste trebali izbjegavati punomasne mliječne proizvode

Svi znamo kako treba izbjegavati punomasne mliječne proizvode zbog njihovog visokog sadržaja zasićenih masti koje mogu izazvati kardiovaskularne bolesti. Međutim, nova studija pokazuje upravo suprotno, piše MedicalNewsToday.

Punomasni mliječni proizvodi ne povećavaju rizik kardiovaskularnog sistema. Baš suprotno, neke masti prisutne u mliječnim proizvodima mogu čak spriječiti moždani udar i bolesti srca. Ovo odstupanje od popularno prihvaćenog mišljenja kako masti treba čim više izbjegavati nedavnom studijom potvrdio je dr. Dariush Mozaffarian, iz Friedmanove škole za nutricionističku znanost i politiku na Sveučilištu Tufts u Bostonu, MA.

Naime, liječnici širom svijeta i zdravstvene institucije savjetuju ljude da izbjegavaju mliječne proizvode zbog utjecaja na razinu holesterola. Zasićene masti koje se nalaze u punomasnim mliječnim proizvodima, podižu razine lipoproteina niske gustoće (LDL) holesterola, također poznate kao “loša” vrsta holesterola.

S vremenom, visoki LDL holesterol može dovesti do kardiovaskularnih stanja kao što je ateroskleroza ili bolest koronarnih arterija. Međutim, nova studija preokreće sliku o punomasnim proizvodima u potpunosti. Iznenađujuća otkrića objavljena su u American Journal of Clinical Nutrition. Marcia Otto, docentica u Odjelu za epidemiologiju, humanu genetiku i ekologiju na Sveučilištu Texas u Zdravstvenom centru u Houstonu, prva je autorica ovog rada.

Za proučavanje utjecaja mliječnih proizvoda na rizik od smrtnosti i kardiovaskularnog zdravlja, Dr. Mozaffarian i tim proveli su istraživanje na više od 2.900 Amerikanaca starijih od 65 godina. Istraživači su mjerili tri razine masnih kiselina koje su prisutne u mliječnim proizvodima na početku studije 1992. godine, te su ih ponovo mjerili 6 godina nakon, i zadnji put 13 godina nakon.

Tokom 22-godišnjeg razdoblja praćenja, 2,428 sudionika umrlo je. Od tih smrti, 833 je bilo zbog bolesti srca. Međutim, niti jedna od tri ispitivane masne kiseline nisu bile povezane s rizikom od ukupne smrtnosti. Zapravo, visoke razine cirkulirajućih heptadekanoičnih masnih kiselina povezane su s nižim rizikom smrti od srčanih bolesti.

Također, odrasli s višim razinama masnih kiselina sveukupno su u 42 posto opasnosti od smrti radi moždanog udara, otkrila je analiza.

Važno je napomenuti da se pravilna prehrana sastoji od svih gradivnih jedinica što nas čine, proteini, ugljikohidrati i masti su gradivni materijal koji nas sačinjava te nikad ne valja s jednim pretjerivati ili smanjivati, ključ leži u ravnoteži.