Probudite se ljepši i zdraviji: Evo kako!

U krevetu tokom života provedemo u prosjeku 24 godine i četiri mjeseca, a pomoću ovih šest savjeta možemo izvući ćemo najviše dobrobiti za našu ljepotu.


Zavežite kosu

Ispletite pletenicu, zavežite kosu u rep ili punđu. Tako vam kosa neće u snu padati na lice, odnosno ulja koja sadrži kosa neće uzrokovati nečistoće ili bubuljice na licu.

Spavajte na leđima

Izbjegavajte da spavate licem na jastuku. Ako spavate na stomaku ili boku, lice će vam biti „uronjeno“ u jastuk, pa će nastati ružne bore od spavanja na licu. Stoga radije spavajte na leđima.

Investirajte u skupe jastučnice

Možda su jastučnice od satena skuplje od običnih pamučnih, ali vrijede svaku paru – jer ćete se sljedeće jutro probuditi „čisti“. Saten je glađi od pamuka te pomaže pri izbjegavanju dosadnih bora od spavanja. Osim toga, od satena će ti kosa biti mekša.

Neka u prostoriji ne nedostaje vlage

Ovlaživač prostorije spriječiće isušivanje kože – posebno zimi kad je vazduh u prostorijama izuzetno suh.

Osim toga, preporučuje se da stavite čašu vode pored kreveta: svaki put kad se probudite uzmi gutljaj vode – tako ćete i tijelu dati dovoljno tečnosti.

Mijenjajte jastučnicu dovoljno često

Barem jednom sedmično promijenite jastučnicu. Naravno da bi svako veče trebalo da očistite svoje lice, ali vjerovatno ne perete kosu svaki dan – pa na jastuku ostane nešto ulja.

Spavajte na dva jastuka

Sklone ste velikim podočnjacima? Onda spavajte tako da vam je glava na povišenom, odnosno na dva jastuka. Taj položaj tijela podstiče limfnu drenažu i smanjuje podbuhlost.