PROBLEM S EREKCIJOM IMA 400.000 MUŠKARACA U BIH

Preparate za potenciju poput „levitre“, „vijagre“, „cijalisa“ i „afričke šljive“… kupuju svi, od srednjoškolaca do penzionera. Ove vrste tableta idu kao halva u BiH, tvrde urolozi, otkrivajući nam da je prodaja preparata za potenciju posljednjih godina porasla za čak sto posto.   

Na porast broja pacijenata s ovim problemom u našoj zemlji ukazao je u razgovoru za “Dnevni avaz” i vodeći stručnjak u BiH za rješavanje problema erektilne disfunkcije, prof. dr. Dželaludin Junuzović, šef Klinike za urologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Rizične grupe

– O ovom problemu iznio sam podatke 2007. godine, tada je navedeno da oko 300.000 muškaraca u BiH ima problem s erektilnom disfunkcijom. Taj broj u ovih skoro deset godina povećan je na oko 400.000. Dodatni razlog je što starosna skala ide prema dolje, pa i momci od 25 do 30 godina već počinju imati probleme – otkriva dr. Junuzović, koji je autor dvije knjige koje se bave isključivo ovim problemom bh. muškaraca.

On je otkrio i da se pacijenti s ovim problemom vrlo rijetko usude doći na Kliniku i obaviti pregled.

– Nerijetko se dešava da samoinicijativno uzimaju lijekova putem oglasa, što je veoma loše. Raspolažemo podacima o slučajevima sa smrtnim ishodima i u svijetu i kod nas – navodi on.

Govoreći o tome koji faktori utječu na erektilnu disfunkciju, otkriva da je na prvom mjestu stres, zatim uzimanje veće količine alkohola, nikotina ili veće količine psihogenih supstanci. Rizična grupa su i dijabetičari, osobe s povredama donje kičme…


Kvalitet života

– Sve to mogu biti razlozi nastanka erektilne disfunkcije. Gojazne osobe, one koje se slabo kreću, koje imaju hipertenziju, sve su to rizične grupe. Dakle, zbog uzimanja određenih lijekova može doći do erektilne disfunkcije – pojašnjava on.

Snježana Milićević, urolog Univerzitetskog kliničkog centra RS, navodi da se uzroci erektilne disfunkcije mogu podijeliti na organske i na one psihogene prirode. Također, ne treba zanemariti ni kombinirane etiološke faktore koji veoma često mogu biti prisutni.

– Erektilna disfunkcija, kao benigno oboljenje, ima značajan uticaj na fizičko i psihosocijalno zdravlje i ima signifikantan uticaj na kvalitet života muškaraca i njihovih partnera. Međutim, postoji visok nivo dokaza da erektilna disfunkcija može biti rana manifestacija ishemijske koronarne bolesti i da samim tim često predstavlja prvi znak mogućih neželjenih kardiovaskularnih incidenata, te zbog toga ne smije biti potcijenjen – objašnjava dr. Milićević.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj

Iskustva s ovim problemom slična su i u susjednoj Hrvatskoj. Dr. Neven Kapun, koji kao urolog radi 23 godine, u izjavi za “Avaz” kazao je da im se najčešće javljaju mladi pacijenti koji su tek ušli u odnose, oni koji duže vremena nisu bili u vezi pa stvaraju nove te sredovječni muškarci kojima spolna moć slabi ili oni koji ulaze u nove veze u poznijim godinama.

– Često dolaze i pacijenti koji se liječe od šećerne bolesti te pacijenti nakon operativnih zahvata na prostati – kaže Kapun, otkrivajući da sedmično zbog ovih razloga u njegovu ambulantu dolazi tri do osam novih pacijenata.

Istraživanja su pokazala i da je svaki treći muškarac u Srbiji u dobi od 35 do 65 godina imao problem s erekcijom barem jednom za godinu dana, tvrdi u izjavi za “Avaz” dr. Đorđe Nale s Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije.

– Oko 400.000 muškaraca u Srbiji ima ovaj problem. Ova ista učestalost može biti zbog događaja koji su zahvatili ove prostore, jer taj broj u svim zemljama je dosta velik i skoro pa isti – navodi dr. Nale, konstatirajući da je ovaj problem, koliko god ozbiljan, i dalje tabu tema u Srbiji.

(Avaz)