Prirodno rješenje za policistične jajnike: čudesna terapija od ljekovitog bilja!

Klasična medicinska terapija policističnih jajnika uključuje uz lekove i eventualni hirurški zahvat odstranjivanja cisti i promenu određenih životnih navika, ali i to se zna vrlo često pokazati nedovoljno djelotvorno ili kao privremeno rješenje.

Ciste se naime, nerijetko vraćaju, prenosi portal Cure.ba. Ovakav razvoj liječenja nimalo ne čudi jer su ipak hormoni u pitanju i njih nije jednostavno regulisati lijekovima, pa traže i promjenu životnih navika.

Sindrom policističnih jajnika, praćen nepravilnim menstruacijama ili njihovim privremenim ili stalnim izostancima, višak kilograma, opadanje kose i neplodnost, složen je medicinski problem. Njegovo dugotrajno liječenje zna da iscrpljuje pa mnogi hormonsku terapiju nadopunjuju ili zamjenjuju prirodnim lijekovima – čajevima, tinkturama, kapima…

Vino od gospine trave, preslice i stolisnika

Stavite po tri kašike čaja od gospine trave (kantariona), poljskog rastavića i hajdučke trave u lonac i prelijte jednom litrom kvalitetnog bijelog vina. Promiješajte i prelijte u staklenu flašu. Zatvorite i stavite da odstoji 10 dana. Zatim tečnost procijedite i pijte svako jutro na prazan stomak po 1 dl.

Tinktura od ruse

Uberite rusu dok je još u cvatu, osušite je na svježem vazduhu i zatim usitnite. Ako nemate tu priliku, nabavite biljku u biljnoj apoteci. Stavite je u teglu ili bocu i prelijte rakijom, pa zatvorite. Ostavite da odstoji oko 10 dana na tamnom mjestu, pa nakon toga procijedite smjesu. Dobićete tinkturu koju ćete koristiti svaki dan: prvi dan, ujutru prije doručka uzmite jednu kašičicu koju ćete razmutiti u malo vode, a idućih 10 dana uzimajte supenu kašiku, pa u posljednjih 10 dana istu količinu ali tri puta dnevno. Nakon toga napravite pauzu od mjesec dana, pa opet nastavite sa terapijom.

Cimet i med

Mirisni začin, koji se stavlja uglavnom u slatka jela i napitke, vrlo je ljekovit. Naučnici su otkrili kako je djelotvoran i kod policističnih jajnika i liječenja neplodnosti. Cimet naime pojačava sposobnost tela za procesuiranje glukoze i inzulina. Terapija se sastoji u tome da svaki dan po nekoliko puta konzumirate cimet u prahu zajedno sa medom.

Neven i hajdučka trava

Osim navedenih prirodnih lijekova, naročito su djelotvorni i čajevi od virka, sladića, nevena i koprive. Naprimjer, možete uzeti terapiju od 40 dana u kojoj ćete svakodnevno tokom cijelog dana piti čaj od nevena i hajdučke trave, u meri 2:1 (ukupno pet kašika mješavine). Prelijte bilje litrom proključale vode i pustite da odstoji pola sata.