PRIRODNO RJEŠENJE ZA LIJEPU KOŽU! Maske od mrkve – liječe i uljepšavaju lice

Mrkva sadrži: eterično ulje, masno ulje, zatim boju koja se zove karotin (provitamin A ), šećer, mineralne soli, vitamine B, H i E, pantotensku kiselinu, pektin, sluzi, asparagin i drugo. U kozmetičkoj svrsi, mrkva nema preveliku ulogu, sem što je idealna za sve vrste maski za lice.

Očistite pore

Potrebno vam je 100 grama soka od tikve, 100 grama jogurta i 100 grama soka od mrkve. Priprema: izrendajte tikvu i mrkvu, i ostavite da malo stoji. Dobijeni sok pomiješajte sa istom količinom jogurta. Kiselina jogurta steže otvorene pore na licu.

Upotreba: lice treba najprije da parite nad toplom slanom vodom, zatim staviti masu na lice trljajući gazom ili vatom. Tako ostavite 30 minuta, a zatim operite toplom vodom. Čistite lice jednom sedmično.

Za glačanje kože

Dvije mlade mrkve se sitno izrendaju i ta se kaša pomiješa sa jednom kašikom krompirovog brašna i jednim žumancem. Dobro umiješana kaša nanosi se na lice koje je prethodno dobro očišćeno. Pustiti da djeluje oko 20 minuta. Najprije oprati vrućom, a onda hladnom vodom. Hrani, osvježava i glača kožu. Ovu mješavinu svaka koža dobro podnosi i može se po potrebi primjenjivati i više puta mjesečno.

Protiv bubuljica

Potrebno vam je 100 grama soka od lubenice, 100 grama soka od krastavica i 100 grama soka od mrkve.

Priprema: isijecite na male kriške oljuštenu lubenicu i mrkvu, i ostavite da pusti sok. To isto učinite i sa krastavcem, pa jednake količine iscijeđenog soka izmiješajte i dobili ste losion koji izvanredno liječi bubuljičavu kožu, a pritom i smanjuje bore.

Upotreba: koristite ovaj blagi losion za liječenje lica, a muškarcima, čija je koža preosjetljiva na brijanje, ovaj losion će pomoći u smanjenju crvenih fleka i bubuljica.

(aura.ba)