Prirodno i jeftino: Najbolji lijekovi za smirenje grlobolje

Zima je doba prehlada, a suhi kašalj i bolno grlo tada su česta pojava. Stoga vam donosimo tri jednostavna načina za smirenje boli u grlu sa sastojcima koje vjerojatno imate u vašem domu.

1. Slana voda
Grgljanje slane vode je jedan od najstarijih način smirivanja boli u grlu. Bez obzira na to što je sam uzrok grlobolje, bolno grlo znači da su stanice u sluznici natekle i da je došlo do upale.Ispiranjem grla slanom vodom smanjuje se oticanje, jer je prvotna funkcija soli izvlačenje vode što dovodi do splasnuća natečenih stanica i smiruje bol. Također, pomaže pri ispiranju viška sluzi i kod začepljenog nosa.Kako je koristiti za smirivanje grla?

1. Zagrijte vodu da bude topla, ali ne vruća.

2. Dodajte sol, dobro promiješajte te počnite grgljati tekućinu.

3. Po potrebi ponovite postupak do 3 puta dnevno. Više od toga se ne preporuča jer riskirate oštećenje zdravog mekog tkiva.

2. Jabučni ocat
Ovo sigurno nije najukusniji način za rješavanje problema, no jabučni ocat je odličan izbor zbog visoke razine kiselosti koja ubija bakterije vrlo efikasno. Kada se jabučnom octu doda med, njegova se efikasnost u ublažavanju grlobolje povećava jer pomaže i pri ublažavanju bolne osjetljivosti u grlu.

Kako ga koristiti za smirivanje grla?

Trebat će vam jedna žlica jabučnog octa, jedna kašika meda i jedna šoljica vrlo tople vode. A možete ga koristiti na sljedeća 2 načina:

1. Ocat i med umiješajte u šoljicu, te popijte dok je još voda topla.

2. Ako ne želite progutati tekućinu jer ima jak okus koji vam ne paše, onda dvije kašike jabučnog octa dodajte u pola šoljice s toplom vodom te grgljate jednom dnevno.

3. Kadulja
Kadulja je biljka koja ima moć stezanja tkiva, što znači da pomaže pri naticanju grla. Fenolne kiseline u kadulji pomažu i pri ubijanju loših bakterija koje mogu uzrokovati ili doprinijeti vašim simptomima. Najbolji način korištenja kadulje u ovome slučaju je ispiranje grla.

Kako je koristiti za smirivanje grla?

Trebat će vam jedna šalica kipuće vode, dvije čajne kašike kaduljinih listova, suhih ili svježih, te sedam grama soli.

1. Prokuhajte vodu te je natočite u šoljicu u kojoj se već nalaze listovi kadulje.

2. Poklopite šalicu te ostavite da listovi odstoje 20 minuta.

3. Nakon toga iscijedite listove iz tekućine, dodajte sol te grgljate koliko je potrebno.

(zadovoljna.hr)