Prirodnim čajevima protiv čira na želucu

U terapiji ovog opasnog oboljenja, koje se najčešće “budi” u jesen i proljeće, ne smiju se zaobići biljke kao što su maslačak, kopriva, žalfija i kantarion

Čir je bolna ranica na sluzokoži želuca ili dvanaestopalačnog crijeva, a uzrokuju ga pojačano lučenje kiseline i oštećenje sluznice nastalo usljed djejstva štetnih supstanci koje se unose u organizam ili zbog hroničnog stresa. Sluznica normalne debljine prekrivena je slojem mukusa (sluzi) i štiti želudac od djelovanja kiseline koja se luči prilikom varenja hrane, ali bilo kakav poremećaj ovih odbrambenih mehanizama dovodi do stvaranja oštećenja. Ukoliko je, uz to, u želucu nastanjena bakterija Helicobater Pylori dolazi do niza smetnji u gastrointestinalnom traktu – gastritisa, ulkusa (čira), pa i karcinoma.

Među glavne faktore rizika ubrajaju se genetska predispozicija (ulkus duodenuma tri puta je češći kod prvostepenih srodnika), nulta (0) krvna grupa, pušenje (povećava učestalost pojave čira na deuodenumu i usporava zarastanje), alkohol (oštećuje sluznicu želuca), upotreba NSAI lijekova, postojanje Helicobater Pylori, stres i psihičke smetnje.

Tegobe koje se javljaju u slučaju čira na želucu jesu gorušica, osjećaj “pečenja” i “ čupanja” (najčešće noću ili između obroka, a mogu se ublažiti antacidima – lijekovima koji će razblažiti želudačnu kiselinu – ili uzimanjem male količine hrane). Zatim bol u predjelu grudne kosti ili gornjem abdomenu, crna kao katran stolica, mučnina, povraćanje (sluzav sadržaj, krv ili sadržaj boje kafe)…

Kao prevenciju savjetuje se da treba izbjegavati NSAI lijekove (ili ih uzimati u strogo kontroliranim dozama) i prestati sa unosom alkohola i cigareta jer pogoršavaju stanje, usporavaju, ili čak sprječavaju izlječenje, a dovode i do ponovne pojave čira. Terapija kalijumom ili preparatima gvožđa takođe može izazvati iritaciju sluznice želuca zbog čega, uz konsultaciju sa liječnikom, treba koristiti lijekove ove vrste koji se rastvaraju u crijevima. Neophodno je izbjegavati stres, promijeniti higijensko – dijetetske navike i obavezno (svakodnevno) piti čajeve za ublažavanje tegoba i zaštitu sluznice želuca.

U liječenju se preporućuje dijeta u kojoj preovladavaju lagane namirnice, a treba izbjegavati kafu, alkohol, vruću i prezačinjenu hranu. Terapiju propisuje liječnik nakon uspostavljanja dijagnoze, a ukoliko za to postoje indikacije, čir se mora odstraniti hirurški.

 

Efikasna biljna terapija

PRVIH 10 DANA

Po supenu kašiku sitno nasjeckanog korijena maslačka, korijena koprive, lista žalfije, korijena vodopije, cvijeta i lista hajdučice, lista i cvijeta podubice i dvije supene kašike lista i cvijeta kantariona staviti u 1,4 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 90 minuta, procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere, tokom 10 dana.

Tri sata poslije doručka i ručka, kada je želudac skoro prazan, žvakati loptice napravljene od trava. Jedan dan treba da se žvače smjesa suhog lista bokvice i meda (mjera za oba sastojka jeste supena kašika), dok se drugi dan miješa list i cvijet hajdučice sa supenom kašikom meda. Loptice žvakati pola sata, a sok gutati. Poslije pola sata žvakanja progutati lopticu.

 DRUGIH 10 DANA

Po supenu kašiku sitno isjeckanog cvijeta kantariona, korijena maslačka i supenu kašiku lista divlje nane i lista i cvijeta podubice, lista i cvijeta hajdučice i lista žalfije staviti u 1,4 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 90 minuta. Piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere.

Tri sata nakon doručka i ručka, na prazan želudac žvakati loptice od trave. Jedan dan se napravi loptica od supene kašike suhog lista koprive i supene kašike meda, a drugi dan od lista i cvijeta ranjenika (svježeg ili suhog) sa supenom kašikom meda. Loptice žvakati pola sata, sok gutati i nakraju progutati i čitavu lopticu.

 TREĆIH 10 DANA

Po 3 supene kašike sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučice, lista koprive i lista i cvijeta podubice i lista žalfije staviti u 1,4 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 90 minuta, procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere.

NAPOMENA:

Svaki dan žvakati po istom postupku loptice napravljene prema uputstvima (liječenje prvih 10 dana). Piti čajeve prije doručka, ručka i večere, pola sata prije obroka, a 10 minuta prije obroka popiti supenu kašiku kantarionovg ulja.

Protiv ranica na sluzokoži

Po supenu kašiku sitno iscjeckanog lista bokvice, lista i cvijeta hajdučice, lista ranjenika i hrastove kore izručiti u 7 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata da odstoji, procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere, tokom 10 dana.