PRIRODNI LIJEKOVI ZA MENSTRUALNE PROBLEME, HLAMIDIJU, GLJIVIČNA OBOLJENJA, KANDIDU, BIJELO PRANJE, HERPES

S koljena na koljeno prenose se efikasni recepti da olakšaju ženama muke s reproduktivnim organima, od prve menstruacije, preko porođaja do menopauze. Umjesto pilule, probajte da ženske tegobe riješite hranom i biljnim preparatima
kiviSimptomi PMS-a su: promjena raspoloženja, grčevi, bolne i natečene grudi, glavoblje, smanjeno uriniranje, nadutost, manjak energije, izbijanje herpesa, smetnje u varenju, simptomi koji liče na gripu, bol u krstima.

Umjesto pilule, probajte da probleme riješite hranom. Prvo, smanjite unošenje soli u organizam. Zatim, jedite hranu bogatu kalijumom: banane, krompir, zelje, kruške i lješnike. Konzumirajte mnogo morskih trava i algi, svježe ili u obliku pilula. Redovno uzimajte Koloidnu srebrnu vodu “Electa”. Neka hrana bogata vitaminom B6 bude dio vaše svakodnevne ishrane: zeleno povrće, sojini proizvodi i hranjivi kvasac.

Dobar je i pivski kvasac u kapsulama, ali OPREZ: žene koje su sklone gljivičnim infekcijama treba da ga izbjegavaju. Dalje, uzimajte mnogo vitamina A, pogotovo ako su vam grudi bolne ili patite od grčeva. Mrkva, luk, lješnik, repa, špinat, sočivo, marelica, limun i sirova biljna ulja su bogata vitaminom A. I ne zaboravite da pijete dosta vode.

Neredovne menstruacije

Neredovne menstruacije jesu problem i on se najbolje rješava odlaskom kod ginekologa i terapijom koju prepiše ljekar. Međutim, problem neredovnih menstruacija nije od juče, pa postoji niz narodnih ljekova. Evo kako tradicionalna medicina liječi ovu muku. Grančica peršuna stavljena što je dublje moguće u vaginu, grčenjem materice može da uzrokuje povratak menstruacije. Stavlja se prije spavanja, a vadi slijedeće jutro. Postupak se ponavlja tri do četiri dana.

Koristi se i čaj od peršuna, kao i tinktura od žalfije. Vratić u obliku čaja ili tinkture pomaže u regulisanju amenoreje. Narodni ljekar savjetuje oprez, jer vratić uzrokuje obilnije krvarenje. Ako inače patite od amenoreje ili kašnjenja menstruacije, možete da koristite i čaj od lišća maline koji pozitivno utječe na ovo stanje.

Preobilna menstruacija

Menoragija ili preobilna menstruacija je sindrom koji se u narodu regulisao lišćem maline. Travari preporučuju da se počne sa korišćenjem nedjelju dana prije početka menstruacije i nastavi tokom trajanja. Ponoviti ako je potrebno. Također, kod preobilne menstruacije pomaže i vitamin C, koga ima u sjemenu sezama i butera od sezama, a pomažu i bioflavonoidi (heljda, kora citrusnog voća, grožđe, višnja, kupina).

Bolne menstruacije

Dismenoreja ili bolne menstruacije variraju od blage neprijatnosti do jakih bolova i grčeva. Polno prenosive bolesti su ponekad odgovorne za bol, ali u većini slučajeva grčevi su uzrokovani upalom, naticanjem i napetošću u materici. Izbjegavajte so, šećer, i prerađenu hranu, a jedite hranu bogatu kalijumom, i to svaki dan: banane, sušeno voće, dinje, šargarepu, krompir i povrće zelenog lišća.

Konzumirajte tamnozeleno povrće i narandže zbog vitamina A, koji smanjuje napetost. Jedite zobenu kašu, brokule, peršun, brazilske orahe, bademe i morske alge, zbog visoke koncentracije kalcijuma koji otklanja grčeve. Đumbirov čaj također brzo uklanja grčeve. Možete da žvaćete i svjež korijen đumbira.

ZA UBLAŽAVANJE BOLOVA TOKOM MENSTRUACIJE

1. U sud nasuti pola litre vode i dodati tri kašike meda. Ovu vodu sa medom zagrijati i pustiti da vri tri minute. Zatim je presuti u drugi sud u kojem se nalazi tri grama trave pelina. Sud zatvoriti hermetički i staviti da se hladi 20 minuta, a zatim čaj procijediti.

2. Ječmeni ili ražani hljeb isjeći na tanke kriške. Kriške prepeći na ringli da postanu dvopek. Ovaj dvopek umakati u pravo crno vino (jedna čašica) i jesti.

3. Ako žena i dalje ima bolove, treba u sud staviti 25 grama trave preslice i sipati pola litre vode. Ovo zagrijati i pustiti da vri 25 minuta, a zatim čaj procijediti. Piti ujutru i uvečer po jednu kafenu šoljicu.

ZA REGULISANJE MENSTRUACIJE

1. POTREBNO JE: 4 gr. cvijeta gospine trave, 10 gr. lista bokvice, 10 gr. lista čuvarkuće, 4 gr. lista trolisnika, 4 gr. lista plućnjaka, 4 gr. trave kantariona, 4. gr. korijena inđirota i 4 gr. lista kiselice.

Ovu mješavinu staviti u sud, sipati jedan litar vode. Sud poklopiti i ostaviti da se trave kisele pet sati. Zatim sve zagrijati samo toliko da provri. Hladiti 15 minuta, a zatim čaj procijediti. Piti tri puta dnevno po jednu kafenu šoljicu.

2. POTREBNO JE: 10 gr. korijena i vrhova mlade koprive, 5 gr. trave komoljika, 10 gr. resa oraha, 5 gr. trave zečja stopica, 4 gr. trave miloduh, 20 gr. cvijeta žute djeteline, 10 gr. korijena pirevine i 20 gr. cvijeta kamilice.
Ovu mješavinu staviti u sud, sipati jedan litar prirodnog bijelog vina. Sud poklopiti i ostaviti da se trave kisele pet sati. Zatim sve zagrijati samo toliko da provri. Hladiti 15 minuta, a zatim čaj procijediti. Piti tri puta dnevno po jednu kafenu šoljicu ovog čaja.

3. Ako žena ima neredovne menstruacije ili jako krvarenje prilikom menstruacije, treba da pije čaj napravljen na sljedeći način: pomiješati jednake dijelove slijedećih vrsta trava – rusomača, cvijet i list kupine i imela.
Sve to preliti sa jednim litrom crnog vina. Kiseliti ih pet sati, prokuhati i procijediti. Piti tri puta na dan po pola kafene šoljice procijeđene tečnosti.

Ako menstruacija izostane, a začeće nije u pitanju

Uzeti 25 grama trave kunice i sipati 250 grama vina. Kiseliti je pet sati. Kuhati je i pustiti da vri pet minuta. Procijediti i piti tri puta na dan po kafenu šoljicu ovog čaja.

Istovremeno napraviti mješavinu od slijedećih vrsta trava: trinje, jelove četine, omorove četine, mlade šišarike jelike i mlade šišarike omorike.

Mješavinu skuhati, a u prokuhanu i procijeđenu vodu potopiti lanenu krpu i toplu staviti na stomak.

Protiv obilnog krvarenja za vrijeme menstruacije

U sud staviti 40 grama usitnjene trave rusomače i preliti je sa jednim litrom crnog prokuhanog vina. Ostaviti da vri 10 minuta. Sud poklopiti i hladiti jedan sat.

Piti po pola kafene šoljice procijeđene tečnosti. Kuhati i piti tečnost sve dok ne prestane krvarenje.

Bradavice na genitalijama

Domaći lijekovi samo su dopuna onom što vam prepiše ljekar. Prvo, liječite svoj imuno sistem. Tri nedjelje konzumirajte korijen ehinacee, a poslije toga nedjelju dana kanadski zlatni korijen. Također, nekad se direktno na bradavice utrljavao bijeli luk, presječen na pola. Za bradavice unutar vagine, alternativci savjetuju kupanje u bijelom luku. Svježa mišjakinja takođe je efikasna. Jede se cijela biljka i od nje se pravi čaj.

VAŽNO: Bradavice se lahko prenose kontaktom. Žene koje su imale bradavice trebalo bi da rade papa-test dva puta godišnje.

Herpes

Žene koje imaju herpes trebalo bi da izbjegavaju čokoladu, orahe, kofein, šećer i alkohol. Ako često imate herpes, obratite pažnju na imuno sistem. Uzimajte korijen ehinacee u obliku tinkture, da olakša upijanje sve dok problem ne nestane.

Drugi dobar lijek za herpes je bijeli luk u kapsulama ili tabletama. Uzmite veliku dozu kod napada virusa, a onda tri dana uzmajte po tri kapsule svaka četiri sata. Preporučuje se nastavak uzimanja od četiri do šest kapsula na dan, u periodu od jedne godine nakon početnog liječenja.

I ishranom može mnogo da se postigne. Grožđe se preporučuje zbog antivirusnih svojstava koncentrisanih u njegovoj kori. Izbjegavajte kahvu, čokoladu, orahe, šećer i alkohol. Uzimajte mnogo liješnika.

Gljivična oboljenja i kandida

Ove infekcije uzrokuju gljivice slične kvašćevim. Vagina se obično od infekcija štiti stvaranjem bakterija koje održavaju njenu prirodnu kiselost kad je nivo kiselosti ugrožen, bakterije poput kandide se umnože u velikom broju, što uzrokuje zarazu. Gljivična oboljenja se ne smatraju polno prenosivom bolešću, ali se mogu prenijeti tokom seksualnog kontakta.

Ako imate gljivično oboljenje, penetracija bilo koje vrste se ne preporučuje jer može da pogorša nadraženost. Uzroci mogu da budu i nervoza, umor, trudnoća, vrućina, nagle promjene u životu, nedostatak vitamina B, uzimanje previše šećera.

Vrlo je efektan jednostavan prirodni jogurt. Unosite ga u vaginu. Nosite uložak da jogurt ne iscuri. Koristite nepasterizovan jogurt koji sadrži laktobacile. Možete koristiti i vaginalne kapsule, jogurta. Kapsule acidofila djeluju još bolje, ali pošto su male, treba staviti nekoliko kapsula u vaginu. Istovremeno se mogu i piti. Trajanje tretmana: pet do 10 dana. U kriznim situacijama koristite jogurt tri do četiri puta dnevno.

Hlamidija

Hlamidija se kod većine žena obično pojavljuje bez simptoma. Njeno postojanje se prepoznaje po peckanju pri mokrenju i vaginalnom sekretu. Ako sumnjate da ste možda zaraženi hlamidijom, ili ako niste sigurni oko simptoma, obavezno uradite test. Ako se ne izliječite na vrijeme, možete da imate dugotrajne posljedice i komplikacije.

Pored oficijalnog liječenja, možete i da uzimate ehinaceu dva puta nedjeljno u periodu od tri sedmice. Uzmite je u tinkturi, da olakša apsorpciju. Ispirajte se sokom ehinacee tri nedjelje, dva puta sedmično. Kao dopunu jedite sirov bijeli luk, ili uzimajte bijeli luk u tabletama svaki dan. Nakon završenog liječenja napravite još jedan test, da se uvjerite da je infekcija zaista prošla.

Bijelo pranje

1. POTREBNO JE: 5 gr. cvijeta ili ploda šipurka (divlja ruža), 5 gr lista oraha (mlad), 5 gr trave metvice što raste uz vodu, 5 gr trave preslice, 5 gr. trave i korijena solomonovog uglastog pečata, 5 gr. cvijeta bijele djeteline, 5 gr. korijena blijelog sljeza i 5 gr. lista kravojca.

Ovu mješavinu staviti u sud i sipati jedan litar prirodnog bijelog vina. Sud poklopiti, sve zagrijati i pustiti da vri dva minuta. Zatim sve ostaviti da stoji pokriveno pola sata.

Poslije toga izrezati tri zelene omorove šišarke, staviti ih u sud i sipati pola litra bijelog vina. Sud poklopiti, sve zagrijati i pustiti da vri pola sata. Tečnost procijediti i sipati je u prvi sud. Opet procijediti i sipati je u prvi sud. Opet procijediti i pomiješati tečnosti. Piti jednu čašu ove tečnosti na prazan stomak i jednu prije spavanja.

2. Uveče staviti u sud 15 grama trave kunice i sipati jedan litar vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji do jutra. Ujutru sve zagrijati i pustiti da vri pet minuta. Hladiti 15 minuta, a zatim čaj procijediti. Procijeđen čaj presuti u irigator. Tim čajem uveče isprati polni organ. Tako se ispirati sedam večeri.

3. U sud staviti 15 grama mlade kore bijelog hrasta i sipati 1.5 litara vode. Kuhati tako da tečnost uvri na jedan litar. Zatim čaj procijediti i presuti ga u irigator. Ovim čajem ispirati polni organ 10 večeri u 16 dana.

4. Pomiješati jednake količine vinovog ili zukovog sirćeta i vode. Uveče, prije spavanja u tu tečnost potopiti lanenu krpu i zatim njom istrljati gornji dio tijela. Poslije toga bolesnik se ne smije brisati, već treba da na mokro tijelo obuče veš i legne u krevet. Ovo raditi tri večeri u sedam dana. Oboljela osoba treba da jede jabuke, jagode, trešnje, meso od živine, zeljanicu s mladom koprivom i maslačkom, blago kravlje kiselo mlijeko, mlad kravlji sir i hljeb od zobi, a ponekad hljeb od crvene pšenice.

Izostanak menstruacije

Kod ovih tegoba (iako su je simptomi najavljivali) narodna medicina preporučuje čajeve od komonike i kozlaca.

Sedmicu prije menstruacije treba piti po dvije šolje ovih sredstava na dan:

ČAJ OD OBIČNOG TERLJANA: 20 g. sušene biljke na litar vrele vode, ostaviti da odstoji 15 minuta.

ČAJ OD OBIČNE KOMONIKE: 30 grama vrhova mladice u cvijetu i sušenih listova na jedan litar vrele vode, ostaviti da odstoji 5 minuta.

ČAJ OD MAJORANA: 10 grama vrhova mladice u cvijetu na jedan litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta.

ČAJ OD BOŽIJEG DRVCETA: Pet grama sušenih listova na litar vrele vode, kuhati pet minuta, ostaviti da odstoji pet minuta.

ČAJ OD KOZLACA: 50 g sušene biljke na jedan litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta

ČAJ OD MEDENIKE: 50 grama vrhova mladice u cvijetu i listova na jedan litar vrele vode, ostaviti da odstoji pet minuta.

ČAJ OD PRAVE KAMILICE: Pet grama cvjetova na litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta.

ČAJ OD SELENA: 25 grama sjemena na jedan litar vode, ostaviti da odstoji 10 minuta.

ČAJ OD SRDAČICE: 30 grama listova na jedan litar vrele vode.

ČAJ OD DIVLJE MRKVE: 15 grama sjemena na jedan litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta.

ČAJ POLJSKE MAČJE ŠAPE: 20 grama korijena na jedan litar vode, kuhati pet minuta, ostaviti da stoji pet minuta.

(aura.ba)