Prirodni lijek protiv kašlja od samo dva sastojka, djeluje poslije 20 minuta!

Ako ste među onima koje je uhvatila prehlada obradovaće vas informacija da postoji lijek koji možete da napravite sami kod kuće – i to za samo 20 minuta!

Reč je o sirupu čija su dva glavna sastojka luk i med. Leči sinuse, kašalj i prehladu, a mogu da ga koriste i djeca.

Glavni sastojci:

– 250 grama svježeg luka isječenog na komade srednje veličine
– oko 125 grama meda

Ovaj sirup možete da uzimate na svakih pola sata (ne češće). Deci do 10 godina dajte jednu kašičicu, dok odrasli i deca starija od 10 godina mogu da uzimaju po jednu supenu kašiku.

Po želji možete da dodate i sljedeće sastojke:

– bijeli luk (jedna kašičica ako je u prahu) koji olakšava bol
– 1 do 2 kašike bresta (suhog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo
– 1 do 2 kašike svježe narezanog korena đumbira ili 1 kašika praha korijena đumbira koji greje, pospešuje cirkulaciju i sveukupnu djelotvornost sirupa
– 1 do 2 kašike korijena bijelog sleza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj

U sirup možete staviti svo ovo bilje po slobodnom izboru, ali ne više od 2 kašike ukupno.

Postupak:

1. Narezani luk i bilje po izboru stavite u lonče od nerđajućeg čelika ili stakla (ne aluminijuma). Dodajte meda dovoljno da prekrije luk (oko 125 grama).

2. Uključite šporet na laganu vatru i pustite da vri. Kada med postane tečan smanjite vatru kako bi bilje što bolje pustilo svoje ljekovite sastojke u med.

Lonac poklopite kako bi se sva ljkovita svojstva bilja zadržala u sirupu, a poklopac pomjerajte svakih nekoliko minuta kako biste na brzinu promešali sirup i spriječili da ne zagori (iako bi vatra trebalo da bude dovoljno slaba da do toga sigurno ne dođe).

3. Nakon 20 minuta laganog ključanja, sklonite lončić sa vatre. Procedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može da ima tragove bilja) stavite u teglicu s poklopcem i držite ga u frižideru.

(webtribune.rs)