Prirodni i ljekoviti darovi iz mravinjaka: KOD MRAVA PO ZDRAVLJE

 Ovi insekti i dan-danas oduševljavaju svijet svojom izdržljivošću i radnom sposobnošću, ali naši preci znali su i nešto više: koliko su dragocjeni prirodni darovi iz mravinjaka i kako mravi mogu da posluže ljudskom zdravlju

 Nema sumnje da su sami mravi, tj. kiselina koju oni luče i jaja koja čuvaju u podzemnim komorama, pa čak i sam mravinjak – ljekoviti. Kad izađu iz zimskog sna, prva stvar koju medvjedi urade jeste da zariju njušku u mravinjak – ujedi mrava i kiselina koju oni ubrizgavaju imaju veoma blagotvorno dejstvo na zvijeri i pomažu im da obnove apetit koji se gubi tokom dugog sna, kao i tonus mišića poslije dugog mirovanja.

Unosan posao

A kad neumorna matica počne da odvaja mravlja jajašca u rezervu, tada je sav zvjerinji rod spreman da žrtvuje svoje njuške kako bi dobio nevjerovatan lijek. Ne, nije poslastica, nego baš lijek!

Životinjama je u to vrijeme (maj-juni) neophodan imunostimulator da bi obnovile snagu, budući da tad podižu mladučad na noge. Tužno je tad gledati, recimo, u majke medvjedice – omršavile i s krznom bez sjaja. Ali mravlja jajašca im zaista pomažu. Za ovu sposobnost „podizanja“ i regeneracije ljudskog organizma u narodu se znalo od davnina.

U 19. vijeku trgovina mravljim jajašcima bila je široko rasprostranjena, pa, recimo, otuda ime jednog zaseoka kraj Peterburga – Koltuša. Naime, na lokalnom ugrofinskom dijalektu „koltuša“ znači mravinjak. A stanovništvo koje je tu živjelo gajilo je upravo – mrave! Postojale su čitave „plantaže mravinjaka“ koje su brojale do hiljadu mravljih gnijezda – i sve to radi dobijanja mravljih jajašca, mat-žutih nježnih mravljih „lutkica“.

Sposobnost regeneracije kosmatog dijela nakon „mravljeg tretmana“ bila je poznata oduvijek, pa čak i na primjeru skupih životinja. Recimo, kada bi mladunci prekomorskih papagaja ponekad naglo „oćelavili“, samo su mravlja jajašca mogla da zaustave taj proces i vrate pređašnje stanje. Krajem 18. vijeka bio je veoma popularan preparat na bazi ekstrakta od mravljih jajašaca koji je preporučivan za odgajanje bujnih brkova i sprečavanje pojave zalizaka kod muškaraca, te njegu raskošne kose kod žena.

Zbog čega su toliko korisna mravlja jajašca

Mravlja jajašca su najjači imunostimulator; koristila su se za podizanje slabih bolesnika, usljed tuberkuloze i onkoloških oboljenja. Emulzija od mravljih jajašca pomaže dojiljama da imaju što više mlijeka.

Ekstrakt od mravljih jajašaca sposoban je da utiče na nervne završetke (sprječava raspadanje mijelina – omotača nervnih vlakana) i zato se uvijek koristio u slučaju multiple skleroze i drugih autoimunih oboljenja.

Mravljim jajašcima hranili su skrofuloznu (alergičnu) djecu, budući da prirodna jajašca nikad ne izazivaju alergiju, ali na neki način mogu da poboljšaju stanje čak i prilikom najagresivnijeg neurodermatitisa.

Još jedna njihova spsobnost jeste da podmlađuju organizam, obnavljaju normalnu radnu spsobnost jajnika kod žena i prostate kod muškaraca. U 19. vijeku to je bilo jedno od najpopularnijih sredstava protiv neplodnosti te za podizanje polnog statusa.

(aura.ba)