Ispravka lažne vijesti: RIJEKA KRUPA NIJE JEDINA KOJA TEČE UZVODNO

Portal “Raskrinkavanje. ba” u svojoj analizi o tvrdanjama o rijeci Krupi ocijenio je tekst “PRIRODNI FENOMENI: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH? ” kao lažnu vijest. Mi smo 24.4. 2021. objavili tekst slijedeće sadržine:

U tipično kraškom ambijentu čuveni Park prirode Hutovo blato nastao je upravo zahvaljujujući rijeci Krupi koja je prepoznatljiva po tome što nema izvora i teče uzvodno

Hercegovačka rijeka Krupa je jedinstven i neponovljiv prirodni fenomen: teče uzvodno! Da čudo bude veće – nema izvora! Po svome neobičnom toku jedinstvena je rijeka u svijetu.

Igra prirode

Sve druge rijeke izviru ili nastaju od slivova, jedino Krupa – ističe! Ističe iz Deranskog jezera i na devetom kilometru svog toka uvire u Neretvu, a u vrijeme visokog vodostaja Neretve, zastane i vraća se tamo odakle je potekla, prema Hutovom blatu kojeg čine Deransko i Svitavsko jezero.

Čim Krupa napuni Deransko jezero vodom, a vodostaj Neretve opadne, ova rijeka mijenja ćud i teče kako teku sve rijeke na svijetu. Ovaj prirodni fenomen na nadmorskoj visini od jednog metra, obrazložen je kao posljedica toga što Neretva svoju pritoku „gura“ zajedno sa morskim strujama – uzvodno!

Šta kaže legenda?

Legenda kazuje kako se u dalekoj prošlosti na ovim prostorima dogodio veliki potop. Pod vodom je ostao drevni grad Jelim. Postoji više legendi o potopu grada Jelima, a jedna pričom vodi u potopljeno selo Škrke nadomak današnjeg naselja Višići.

Prema narodnoj predaji hodočasnici preobučeni u prosjake kaniše prespavati i isprositi večeru u Škrkama. Tu doživješe poniženja od bogatih, a gostoprimstvo im pruži jedino sirota starica. Kako bi kaznili oholost bogataša, prokleše i potopiše selo. Otvoriše se nebesa i počeše padati silne kiše.

Niko se živ ne spasi, osim jednog sluge. Ni on ne bi ostao među živima, da nije poslušao glas koji mu reče da „poturi“ dijete koje mu je neka ohola bogatašica „utrpala“ u torbak. Tamo kuda je sluga bježao, tražeći spas u kuli na Dračevu, za njim je voda tekla. Po ovoj legendi tako je nastala rijeka Krupa.

Činjenice  portala “Raskrinkavanje.ba”:

Nakon detaljne analize, te brojnih dokaza, portal “Raskrinkavanje.ba” je došao do zanimljivih saznaja, koja demantuju našu objavu. Prenosimo njihove dokaze:

Rijeka Krupa, koja ističe iz Deranskog jezera u Hercegovini, nekad teče od ušća ka izvoru. No, po tome nije jedinstvena ni u svijetu ni u Evropi, kako su izvijestili brojni mediji.
Najranije medijsko pojavljivanje tvrdnje da je rijeka Krupa jedina na svijetu koja teče u dva smjera pronašli smo na sajtu Prebilovci.(net), u članku iz 2015. godine, u kome se navodi da Krupa teče “kao ni jedna rijeka na svijetu – u oba pravca”. No, tvrdnja se izvjesno na internetu pojavljuje i odranije, a na Wikipediji bar od 2008. godine.

Rijeka Krupa nije jedina rijeka u svijetu koja nekad teče uzvodno. Brojni izvori na internetu navode primjer rijeke Tonle Sap, u Kambodži, koja dva puta godišnje mijenja smjer toka. O tome je moguće pronaći informacije i na našem govornom području. Riječ je o rijeci koja izvire iz istoimenog jezera i pritoka je rijeke Mekong.

Tonle Sap je rijeka koja od ušća ka izvoru teče redovno sezonski, a pored toga, postoji i značajan broj drugih rijeka koje smjer mijenjaju povremeno, usljed različitih faktora.

U članku portala Naučna Rusija iz 2014. godine pobrojano je nekoliko primjera obrnutog toka rijeka u Rusiji, a neke od njih su u evropskom dijelu ove zemlje. Tako se navodi primjer rijeke Volhov, koja izvire iz Iljmenskog jezera, a uliva se u jezero Ladoga. Kako je nagib tla mali, ako u donjem toku dođe do bujica uzrokovanih kišom i otopljavanja leda u proljeće, to blokira tok rijeke i ona teče u suprotnom smjeru. U istom članku navodi se i primjer rijeke Suhone, pritoke Sjeverne Dvine, koja izvire iz Kubenskog jezera, a čiji tok u proljeće blokiraju pritoke Vologda i Lezha, pa Suhona počinje da teče nazad do jezera.

Rijeke koje ponekad teku uzvodno moguće je pronaći i u regionu. Na internetu je dostupno nekoliko izvora koji navode da granična rijeka između Crne Gore i Albanije ponekad teče u suprotnom smjeru. Na YouTube kanalu Duklja – Zeta – Crna Gora objavljen je isječak emisije “Da li znate”, emitovane na TV Crne Gore, u kome se navodi da rijeka Bojana ponekad teče uzvodno.

Rijeka Krupa nije jedinstvena ni po tome što ističe iz jezera. I neke od nabrojanih rijeka, s osobinom da nekad teku uzvodno, zapravo ističu iz jezera. Takve su rijeke Tonle Sap, Volhov, Suhova i Bojana. Ovo su samo neki od primjera.

Nažalost, portal “Aura”, sve ove podatke nije koristio, iako se služio izvorima iz narodnog kazivanja, te sa internet. S toga objavljujmemo demantij na našu tvrdnju izrečenu u prethodnom tekstu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA