Prirodni fenomeni ili… MUŠKI MOZAK JE SEBIČAN, A ŽENIN PLEMENIT I LJUBAZAN!

Žene gotovo uvijek imaju težnju da pomognu, čak i neznancima, što sa jačim polom baš i nije slučaj

Studija sprovedena u Cirihu potvdila je – mozak muškarce podstiče na sebičnost, a žene na ljubaznost i pažljivost. Ali, nije sve tako jednostavno.

Tokom istraživanja, stručnjaci su posmatrali dvije aktivnosti mozga: kada se donose nesebične odluke i kada sebičnost prevlada.

Naučnici su otkrili da strijatum (dio mozga koji nas “nagrađuje” dopaminom kada učinimo nešto dobro) kod žena pokazuje izraženiju reakciju kada donose nesebične odluke, u odnosu na jači pol.

Sa druge strane, strijatum je kod muškaraca više reagovao kod egoističnog ponašanja.

Najzanimljviji dio istraživanja odnosi se na momenat kada su naučnici onesposobili strijatum pomoću lijekova. Tada su žene postale sebične, a muškarci darežljivi!

Ovo otkriće izazvalo je pravu buru u naučnom svijetu. Ipak, vođa istraživanja, dr Akesander Sotček kaže da su razlike najvjerovatnije zasnovane na kulturološkom, ne na biološkom nivou:

“Rijetke su razlike u mozgu muškarca i žene koje se mogu svrstati u prirodne fenomene. Prije se mogu razmatrati kao rezultat socijalnog ponašanja i stavova”, kaže on.

“Ljudski mozak je napravljen tako da osnova procesa učenja bude u nagradi. Eksperimenti pokazuju da su djevojčice od malih nogu podsticane na nesebičnost, zbog čega mozak žene šalje signal “nagrade” za dobro djelo”, objašnjava Sotček.

error: Content is protected !!