PRIRODNI DIURETIK: Čaj od šipka izbacuje višak tekućine iz tijela

Hibiskus ublažava zatvor i pročišćava jetru te se preporučuje i kod programa skidanja kilograma. Ima vitamina C koji će ojačati imunitet, a može vas i smiriti u stresnim situacijama.

Od davnina su poznate dobrobiti domaćeg i divljeg šipka, no nova istraživanja potvrđuju iskustva da hibiskus pomaže kod visokog tlaka i drugih srčanih problema. Hibiskus ima diuretička svojstva koja pomažu kod izlučivanja viška tekućine iz organizma (koja utječe na povišenje tlaka i oticanje), ali i ublažava zatvor te se preporučuje i ljudima koji imaju problema s viškom kilograma. Antocijanini u hibiskusu blokiraju izlučivanje enzima koji stišće krvne žile i povećavaju cirkulaciju. Važno je i protuupalno djelovanje čaja od šipka koji je jak antioksidans, pa pomaže i kod snižavanja razine lošeg kolesterola u krvi.

Dobro je piti tri šoljice čaja, po mogućnosti od domaćeg šipka, te nikako ne mijenjati terapiju koju je propisao liječnik, a savjetujte se i o konzumaciji preparata i samoga čaja. Čaj od šipka poboljšava funkciju jetre te tako pomaže čišćenju cijelog organizma. Neće odmoći ni vitamin C koji je ojačati imunitet te osvježiti organizam tijekom prehlade. Isto tako, flavonoidi u hibiskusu mogu djelovati umirujuće na živce kod blagih depresivnih stanja, no baš zbog vitamina C i diuretičkih svojstava ne preporučuje ga se piti navečer prije spavanja.  Čaj od šipka zahvalan je jer je domaća biljka dostupna u našim krajevima, a uz dodatak meda, limuna i cimeta pretvara se u izvrstan napitak koji se može poslužiti i topao i hladan.

Ipak, pripazite ako imate nizak tlak ili problema sa zgrušavanjem krvi. Crvena boja znači likopen Antioksidans likopen je najpoznatiji kao sastojak rajčice, ali ima ga i u šipku. Likopen će pomoći kod izbacivanja toksina iz tijela i jačanja imuniteta. Dobar i za zglobove Protuupalna svojstva hibiskusa osjete se i kod problema s osteoartritisom. Osim što će pomoći ublažiti bolove i ukočenost zglobova, neke studije sugeriraju da hibiskus pomaže pri obnavljanju koštane hrskavice.

(24sata.hr)