Prirodni čistači otrova iz organizma: LIMUN, BIJELI LUK, KUPUS I BROKULE JEDITE SVAKI DAN!

Pojam detoksikacije ili detox organizma odnosi se na čišćenje organizma od toksina, štetnih tvari kojima smo svakodnevno izloženi putem hrane, vode, zraka, okoliša, sredstava za čišćenje i kozmetike.

Čišćenje organizma od štetnih tvari svakim danom je sve popularnije, a posebno nakon praznika i obilnog unosa masne, slatke i slane hrane visoke kalorijske vrijednosti. Alternativna medicina preporučuje detoksikaciju organizma nekoliko puta godišnje prvenstveno zbog svakodnevne konzumacije rafiniranih namirnica i industrijski obrađene hrane.

Čišćenje od štetnih tvari u organizmu svakodnevno se odvija preko crijeva, jetre, bubrega, pluća, kože i limfe. Unatoč tome postoje neki hemijski spojevi koje naš organizam uobičajenim metaboličkim putevima ne može ukloniti iz organizma poput teških metala, bisfenola A, ftalata i policikličkih organskih zagađivača. Oni se tokom godina akumuliraju u našem masnom tkivu i krvi. Znanstvenici su dokazali da štetne tvari utječu na rad hormona, usporavaju metabolizam i utječu na razvoj metaboličkog sindroma – povećanje tjelesne mase, razvoj kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Svi toksični hemijski spojevi koji se ne mogu izlučiti iz organizma zbog otežane funkcije naših organa ostaju u našem krvožilnom i limfnom sustavu. Osnova detoksikacije je svakako čišćenje limfnog sustava poput preparata na bazi aloe vere, morskih algi, cikle, brusnice i mrkve.

Izvor svih zdravstvenih tegoba prvenstveno treba tražiti u narušenoj kiselo baznoj ravnoteži organizma. Enzimske funkcije u organizmu moguće su samo uz normalne pH vrijednosti organizma 7,36 – 7,44. Ako je pH vrijednost u našem organizmu ispod 7,00 hrana se neće moći normalno probavljati i razgrađivati, te će se toksini taložiti u našim organima. Stoga je preporuka svakodnevno konzumirati što veću količinu „lužnate hrane“ pH vrijednosti veće od 7,00. Najučinkovitija hrana za alkalizaciju organizma je zeleno lisnato povrće prvenstveno zbog izvora hlorofila koji neutralizira višak kiselih tvari  tj.  povećava baznu vrijednost u organizmu, te ga tako način oslobađa od toksina.

Čišćenje organizma uključuje konzumaciju voća i povrća, biljnih pripravaka, čajeva, voćnih i povrtnih sokova, sjemenki, fermentiranih mliječnih proizvoda (probiotika), veće količine vode i dodataka prehrani.

Eliminacija visoko kalorijskih namirnica poput mesa, mesnih prerađevina, fast fooda, rafiniranih namirnica, kolača, slatkiša, grickalica, kave, alkohola, gaziranih napitaka je obavezna.Poželjno je tokom detoksikacije organizma baviti se i tjelesnom aktivnošću kako bi se metabolizam ubrzao i brže eliminirao štetne tvari.

Limun

Mnogi potcjenjuju sposobnost limuna koji pridonosi zdravoj probavi i eliminaciji štetnih tvari. Neki travari i nutricionisti smatraju da opor okus limuna potiče protok žuči i pomaže u probavnom procesu. Kora limuna i limete također djeluju kao antioksidansi i pomažu u izbacivanju otrova iz organizma. Evo jednostavnog načina kako ćete unijeti citruse u liječenje. Iscijedite limun i pomiješajte ga s vodom te popijte. A time možete zaliti na primjer i pečenje.

Rotkvice

Rotkvice povećavaju protok žuči, pomažu u održavanju zdravog žučnog mjehura i jetre, te poboljšavaju probavu. Pola šoljice tanko narezane rotkvice dodajte u omiljenu salatu. Možete dodati i umak i dobili ste međuobrok!

Kurkuma (indijski šafran)

Tradicionalna indijska i kineska kultura smatraju da je ova biljka iznimno ljekovita. Nedavno provedene studije potvrdile su antioksidativni i protivupalni učinak u tijelu. Pomaže jetri da se riješi štetnih spojeva. Antioksidansi imaju ulogu u borbi protiv oštećenih ćelija koje se s godinama nakupljaju. Jedna kašika ovog praha je sasvim dovoljna.

Kiseli kupus

Ovaj fermentirani kupus ima blagotvornu dozu „dobrih“ bakterija koje se nazivaju probioticima. Probiotici su osobito važni za zdravlje probavnog trakta.

Naša crijeva su izvorište triliona bakterija koje utječu na probavu i imunitet. Bez korisne flore probavni proces može biti ugrožen i dovesti do stvaranja plinova, nadutosti i zatvora. Zatvor može dovesti do nakupljanja toksičnih otpada u crijevima i krvotoku, što kod nekih može povećati rizik za dobivanje raka. Dodavanje samo pola šoljice fermentiranih namirnica, poput kiselog kupusa, osigurat će da se crijeva snabdiju probioticima koji reguliraju optimalnu probavu.

Jabuke

Jabuke su zdrava namirnica koju možete konzumirati tokom cijele godine, a posebno je učinkovita u dijetama za detoksikaciju. One su pune vlakana, posebno pektina, koji pomaže u čišćenju probavnog trakta. Pektin pomaže da se riješite svih nagomilanih toksina i ostataka hrane koje niste probavili. Važno je koristiti više vrsta vlakana u dnevnoj ishrani kako bi probava bila što bolja.

Brokula

Mnogi nutricionisti smatraju je jednom od najzdravijih namirnica. Tokom probave oslobađa nutrijent poznat po čišćenju “loših” estrogena koji se nakupljaju u tijelu.Višak takozvanih loših estrogena, a manjak dobrih može dovesti do većih zdravstvenih problema uključujući i debljanje, PMS, pa čak i rak. Brokulu jedite najmanje jednom dnevno!

Bijeli luk

Sigurno ste već čuli da bijeli luk jača imunitet i štiti srce, ali njegovi sumporni spojevi imaju i važnu ulogu u čišćenju organizma od otrova. Jetra je zadužena za neutraliziranje otrova sa sumporom. Dodavanje namirnica bogatih sumporom, poput bijelog luka, ubrzat će ovaj proces. Preporučuju se dvije do tri čehne po obroku. I ne zaboravite gumu za žvakanje.

Sjemenke lana

Pune su hranjivih tvari i pomažu pri unutrašnjem čišćenju organizma. Ova mala sjemenka puna je vlakana, a mnogi se nutricionisti slažu da je jedan od ključnih elemenata koji brani organizam od brojnih bolesti. Sadrži i topiva i netopiva vlakna zbog čega je izvrsna za rad crijeva te smanjuje apsorpciju holesterola. Dodajte nekoliko kašičica lana jutarnjem frapeu, jogurtu ili zobenim pahuljicama.

Cvekla

Može se pripremati na žaru, pari ili kuhati. Sadrži biljne pigmente za koje se vjeruje da imaju antioksidativno djelovanje i poboljšavaju rad jetre. Najčešće se konzumira plod. Međutim, lišće je također puno vitamina, minerala i antioksidansa. Razmislite o tome da ga iscijedite umjesto da ga bacite i dobit ćete dodatnu vrijednost za čišćenje organizma. Pola šoljice cvekle ili jednu šoljicu lišća dodajte u prirodni sok ili frape.

Borovnice

Imaju najmanje tri ključna antioksidansa. U knjizi The World’s Healthiest Foods George Mateljan kaže da elaginska kiselina može blokirati metaboličke puteve koji mogu dovesti do raka. Dodajte pola šoljice u frape ili uživajte grickajući ih.

Kome treba detox

Stručnjaci detoksikaciju organizma preporučuju kod raznih zdravstvenih tegoba kao što su:

Prekomjerna tjelesna masa

Autoimune bolesti

Probavne tegobe

Preosjetljivost na određene sastojke hrane

Alergije i česte upale dišnih organa

Kožne alergije

Bolesti zglobova

Hronični umor

Loše raspoloženje, slabija koncentracija i pamćenje, nesanica

Tumorska oboljenja

Cilj detoksikacije je:

vraćanje organizma u stanje homeostaze i ravnoteže

čišćenje organa od toksina i slobodnih radikala

unos zdravih hranjivih tvari prvenstveno antioksidansa poput vitamina A, C i E, selena, likopena, luteina i zeaksantina

poboljšanje zdravlja i ublažavanje zdravstvenih tegoba

dobivanje više energije za obavljanje svakodnevnih obveza

postizanje osjećaja zadovoljstva svojim tijelom i smirenosti duha