Prirodni čajevi za liječenje bolesti ždrijela i zaušnjaka

Ždrijelo (lat. pharynx) je dio prostora iznad grkljana i jednjaka, iza nosne i ušne duplje. Kroz ždrijelo prolaze hrana i zrak. Ždrijelo je iznutra obloženo sluzokožom, a sastavljeno je od većeg broja mišića i opni.

Sastavni je dio probavnog i respiratornog sistema većine organizama. Zbog ove dvostruke funkcije, u blizini ždrijela se nalazi “poklopac” od vezivnog tkiva, epiglotis, koji prilikom akta gutanja prekriva dušnik i tako sprječava gušenje i aspiraciju. Kod ljudi ždrijelo je značajno i u vokalizaciji.

AKUTNA GNOJNA UPALA ŽLIJEZDA SLINAVKI

Kod akutne upale najprije oteknu žlijezde, a zatim i svi okolni dijelovi. Bolesnik ima temperaturu od oko 38 °C. Koža iznad žlijezde postaje sjajna i napeta. Ulaz u odvodnu cijev žlijezde je otečen i crven, a kad se pritisne na žlijezdu, iz cjevčice izlazi gnoj.

  Čaj

POTREBNO JE: 30 g hrastove kore, 30 g vrbove kore, 30 g stabljike preslice, 30 g stabljike majčine dušice, 30 g stabljike komorača, 20 g listova matičnjaka, 10 g listova muške bokvice, 10 g stabljike kunice

Čajem se više puta dnevno ispire usna šupljina. Čaj treba da bude mlak. 10 grama mješavine usitnjene kuha se minut vremena u litri vode.

HRONIČNA UPALA ŽLIJEZDA SLINAVKI

Hronična upala nastaje kad se nije uspjelo potpuno izliječiti akutnu upalu žlijezda slinavki, a postoje slučajevi kad se bolest od samoga početka razvija u hroničnu upalu. Iscjedak iz cijevi nije gnojan, nego prorijeđen i pahuljast. Povremeno se javlja i gnoj. U fazi gnojnosti žlijezda je otečena i bolna. Upravo ta izmjena mirnog stanja i upale osobeno je za hroničnu upalu žlijezde.

Čaj

POTREBNO JE: 40 g hrastove kore, 40 g stabljike odoljena, 40 g listova kadulje, 40 g stabljike preslice, 40 g stabljike petoprsta, 40 g korijena i kore krkovine, 40 g listova medvjeđega grožđa, 40 g cvjetova kunice

Trave usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode staviti 10 g mješavine trava i 4 kašike meda te preko noći namočiti. Ujutro staviti da poklopljeno ključa 1/2 minute i ohladiti. Hladan čaj preliti u bocu i u toku dana popiti svu količinu čaja (1 litru). Ponajbolje je piti po 1 dl prije i poslije jela, a ostatak između obroka.

U ishrani što više koristiti crveni luk, rižu, divlje zelje i sve vrste raskuhane čorbaste hrane te svježe ocijeđene voćne sokove. Drugi postupci kao kod liječenja čira na želucu i dvanaestercu.

AKUTNA UPALA SLUZNICE ŽDRIJELA

Akutna se angina ne ograničava samo na ždrijelo već ujedno zahvaća i žabice, lukove mekog nepca pa i samo meko nepce s jezičkom. U cijelom tom području sluznica je crvena i otečena. U početku je vrlo suha, a kasnije je pokrivena sluzi. Žabice i jezičak su uglavnom mnogostruko povećani tako da gotovo zatvaraju otvor ždrijela. Uzrok ovoj bolesti uglavnom je prehlada, a kadšto je i popratna pojava gripe, ospica, šarlaha i sl.

Upala počinje općim neugodnim osjećajem, umorom, a ponekad i malom groznicom. U ždrijelu je osjećaj suh, kao da pali, a uskoro i gutanje postaje otežano. Sluznica ždrijela vrlo je često presvučena sivobijelom naslagom koja se može lako ostrugati za razliku od difterije kod koje se naslaga drži čvrsto podloge.

  Čaj

POTREBNO JE: 30 g listova borovnice, 30 g stabljike komorača, 30 g listova pelina, 30 g listova i cvjetova kunice, 20 g stabljike dubčaca, 20 g latica domaće ruže, 10 g hrastove kore, 10 g listova breze, 10 g stabljike majčine dušice

Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladiti poklopljeno i piti mlak čaj 8 puta dnevno po 1 dl u jednakim vremenskim razmacima. U hrani, uz četiri dnevna obroka uzimati po 1 kašiku rafiniranog ili filtriranog maslinovog ulja. Isto tako, u toku dana uzeti 4 supene kašike mješavine jednakih količina ocijeđena soka od mrkve i kiselih jabuka. Jesti što više povrća. U toku dana uzimati nekoliko puta meda i svježe ocijeđena limunovog soka, samo u umjerenim granicama, da ne naškodi želucu ili, ukoliko bolesnik boluje, čiru na želucu. U svemu ostalome, ishranu podesiti kao za liječenje čira na želucu.

Uz ove upute preporučljivo je grickati iglice bora i duboko disati. Zatim, kao »aperitiv« korisno je jesti naribane kisele jabuke ili piti sok od kiselih jabuka.

HRONIČNA UPALA SLUZNICE ŽDRIJELA

Hronični katar ždrijela uglavnom se razvija iz akutnoga, ali između tih dviju bolesti ne postoji nikakva veza. U većini slučajeva uzroci hroničnoj upali ždrijela su cigarete, alkohol, prenaprezanje govora i sl. U mnogih osoba koje trpe od hroničnog nosnog katara bolest prelazi s nosa na ždrijelo. Drži se, ipak, da su glavni uzročnici te bolesti duhan i alkohol.

Liječenje

Liječenje hronične upale ždrijela podudara se s liječenjem akutne upale ždrijela, s time što je prva vremenski duža. Za vrijeme liječenja hronične upale ždrijela potrebno je jesti raskuhanu hranu, a zabranjeno svježu, čak i salatu. U liječenju akutne upale dopušteno je jesti svjež paradaiz, cveklu, i sl.

UPALE ŽLIJEZDE SLINAVKE

Postoje male i velike žlijezde slinavke. Male se nalaze u tkivu ispod samih sluznica jezika, obraza, nepca i usnica. Od velikih, pak, postoje tri para: podjezične, podvilične i doušne. Podjezična je smještena u ustima ispod sluznice. Druge dvije se nalaze izvan usta, s time da im kanali završavaju u ustima.

Izravnim prelaskom na odvodne kanale svaka se upala usta može prenijeti na žlijezde. Međutim, one obolijevaju i infekcijom koja se prenosi krvnim ili limfnim putem na tkivo žlijezda. To se događa u ljudi koji boluju od zaraznih bolesti kao što su pjegavac, trbušni tifus, šarlah, sifilis, tuberkuloza i sl.

ZAUŠNJACI 

Od ove zarazne bolesti uglavnom obolijevaju djeca. Širi se na mjestima gdje se nalazi mnogo djece, kao što su škole, vrtići i sl.

Uzročnik bolesti je virus, a prenosi se pljuvačkom. Vrijeme od zaraze do izbijanja bolesti traje od 14 do 20 dana. Kad nastupi bolest, dijete najprije osjeća umor, glavobolju, zatim bolove u nogama i rukama. Gdjekad povraća, a u nekim slučajevima tuži se na bolove u grlu. Poslije oteknu zaušne žlijezde i lice. Zanimljivo je da u većini slučajeva otekne lijeva strana lica, a poslije i desna strana. U blažim slučajevima, kada se bolest zadržava samo na doušnoj žlijezdi, oteklina prolazi za 8 do 10 dana, i bolest je savladana. U težim slučajevima bolest se produžava i do mjesec dana. Zaušnjake prate komplikacije kao što su upala jaja u muške djece te grudi i jajnika u ženske djece. Ponekad dolazi i do nadražaja i upale moždanih opni i gušterače.

    Čaj

POTREBNO JE: 20 g stabljike majčine dušice, 20 g stabljike ive trave, 20 g listova i cvjetova vrijeska, 20 g listova pelina, 20 g listova borovnice, 20 g listova kunice, 20 g korijena bijeloga sljeza

Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati 1 minutu. Hladan čaj preliti u bocu. U jednakim vremenskim razmacima piti 8 puta po 1/2 dl mlakog čaja, zaslađenog medom i s nekoliko kapi svježeg limunova soka.

Jesti prokuhanu hranu sa što više vitamina. Živjeti u okrečenim prostorijama umjerene temperature, bez cvijeća i zelenila. Pod prostorije u kojoj se boravi za vrijeme liječenja ne smije se prati vodom.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!