Prirodni antibiotici koje su koristili još naši stari: Ekstrakt grejpa jaći od 800 vrsta virusa!?

Naši preci su imali rješenje za liječenje, koristeći antibiotike iz prirode, a nije loše da se podsjetimo koji su to i eventualno razmislimo o njihovom korištenju u slučaju bolesti. Znamo da pretjerano korištenje antibiotika nije dobro. Iako se možete riješiti bakterija, možete i oslabiti imunitet, a s vremenom cijela populacija razvije otpornost na različite antibiotike. Naši preci su imali rješenje za liječenje, koristeći antibiotike iz prirode, a nije loše da se podsjetimo koji su to i eventualno razmislimo o njihovom korištenju u slučaju bolesti.

1. Echinacea

Ova biljka je zaista pravi antibakterijski i antivirusni lijek. No, prije uzimanja posavjetujte se s iskusnim fitoterapeutom koji će vam preporučiti u kojem je obliku trebate uzimati. Naime, na tržištu ima dosta proizvoda koji sadrže jako malo ili ništa aktivnih sastojaka.

2. Svježi i kiseli kupus

Osim što je prepun C vitamina, jako pomaže probavi, te razmnožavanju dobrih bakterija. Većina našeg imuniteta se nalazi u crijevima pa onda ne čudi zbog čega je ova namirnica na vrhu liste. Ali kupus kupujte samo od provjerenih proizvođača. Naime, navodi se da može na listovima sadržavati više vrsta štetnih pesticida.

3. Origano i ulje od origana

Odlično je za borbu protiv infekcija, a napose upornih gljivica i parazita u crijevima. Dodajte ga jajima i mesnim jelima.

4. Ekstra djevičansko kokosovo ulje

Premalo je prostora s kojim bi mogli opisati benefite ovog ulja. Osim što nas brani od bakterija i virusa, odlično je i za kontrolu holesterola, bolji rad hormona…

5. Prirodno jabukovo sirće

Ima odlična antibiotska i antiseptička svojstva. Pokreće organizam. Kupujte ga samo od provjerenih proizvođača.

6. Fermentirana hrana

Nepasterizirani kupus, kiseli krastavci iz domaće radinosti, kefir, probiotički jogurti. Sve to obnavlja našu crijevnu floru, štiti nas od raka i drži naše tijelo sposobnim da se bori s infekcijama.

7. Bijeli luk

Čim osjetite da vam dolazi gripa ili prehlada, uzmite svježeg luka (može i onaj u tabletama) i na vrijeme “presijecite” bolest.

8. Med

Svako jutro uzmite kašiku meda. Stručnjaci su utvrdili da novozelandski Manuka med ima najjača svojstva u borbi protiv bolesti.

9. Kurkuma

Odlična u borbi protiv virusa i bakterija. Može se konzumirati svakodnevno.

10. Ekstrakt sjemena grejpa

Posljednja istraživanja navode da se sjeme ove biljke može koristiti u borbi protiv 800 vrsta virusa i bakterija.