Prirodna terapija: KOJE SU IDEALNE MAČKE ZA OSOBE KOJE PATE OD ANKSIOZNOSTI?

Mnogi ljudi, bilo mlađi ili stariji, otkrili su zapravo da im posjedovanje kućnih ljubimaca pomaže da prevaziđu tjeskobna osjećanja. Poznato je naime da mnoge vrste životinja koje se drže kao ljubimci vrlo efikasno uklanjaju stres i pozitivno djeluju na unutrašnje borbe ljudi koji pate od anksioznosti.

Smatra se da držanje mačke u rukama, čak i samo nekoliko minuta, uz nježno maženje može znatno poboljšati raspoloženje pojedinca. Iako su psi često izbor broj jedan kada je nekom potreban ljubimac za emocionalnu podršku, ima nečeg neobično utješnog u mačkama. One su, prema najnovijem istraživanju idealni ljubimci za sve one koji se bore sa anksioznošću.

Američka bobtejl mačka
Ova rasa je vrlo interesantna jer je krasi neobičan karakter. U jednom trenutku ona vas može zabavljati svojim nestašlucima, a već u drugom može biti vaše „rame za plakanje“, ukoliko se osjetite anksiozno. Takođe, ovo je jedna od rijetkih vrsta koja dobro reaguje na obuku i nema problem sa nošenjem povoca. U tom slučaju ako ste neko ko se osjeća bolje nakon šetnje, biće vam sigurno drago da čujete da i vašu ljubimicu možete povesti sa vama.

Američka kovrdžava mačka
Ako je moguće izdvojiti među svim mačkama na svijetu najumiljatiju onda je to svakako američka kovrdžava mačka. Za nju se kaže da je mačka orijentisana na ljude, što znači da će svoje vlasnike sa zadovoljstvom pratiti u stopu. Ne postoji šansa da ćete se u društvu ove mačke sa povijenim ušima unazad osjetiti usamljeno i napušteno. Ove mačke su ujedno i vrlo prilagodljive, tako da ako se selite ili mijenjate nešto značajno u svom životu, vaša ljubimica će biti uz vas.

Birmanska mačka
Kao jedna od najlijenijih i svakako najopuštenijih mačaka na svijetu, birmanska rasa zaista „zna“ šta znači riječ dekompresija. Ako vam je potrebno da imate kraj sebe nekog ko djeluje umirujuće, to je definitivno ova mačka. Ona ima tendenciju da preferira jednu osobu u svom životu u odnosu na sve druge, tako da ako vas doživi kao svog najboljeg prijatelja ona će vam biti vjerna do kraja vremena. Birmanska mačka je zaista savršeno stvorenje za lijene ljetne večeri.

Kartuzijska mačka
Nekoliko vijekova unazad, ove mačke su bile vjerni pratioci francuskih monaha. Do dana današnjeg one su zadržale svoju odanu stranu ličnosti i ne postoji ništa u čemu više uživaju od toga da svojim vlasnicima prave društvo. Pahuljasto, plavo-sivo krzno ove mačke je kao stvoreno za maženje, a njene zlatne krupne oči djeluju tako umirujuće, da ćete kraj nje zaista zaboraviti na sve što vas tišti.