Prirodna pomoć kod tegoba sa žučnim kamenom

 
Žuč je mali, ali bitan organ koji se nalazi ispod jetre, on brine za razgradnju masnoća, zato je važno brinuti za njega. Kamenje u žuči je ozbiljan problem današnjice, oni su znak nepotpune funkcije jetre.
Žučno kamenje se obrazuje u žučniku i žučovodima, nastaje kada se jetra i žučnik napune s toksinima, zbog čega žuč ne može učinkovito izlučivati lučevine. Mogu biti veliki do par centimetara, ponekad dostignu veličinu loptice za golf. Uzrokuju jake bolove u gornjem prednjem dijelu stomaka, naduvanost, vjetrove, podrigivanje i diareju.  Ako imate ozbiljne probleme koje uzrokuje kamenje u žuči, potrebna je operacija.

Prilagodite prehranu

Žučno kamenje obično sastavljaju holesterol i kalcijum, u njima se nađu i štetni organizmi i bakterije, koje uzrokuju upalu žučnika i jetre. Te infekcije  vode do jakih žučnih problema, zato je potrebno posjetiti ljekara, pogotovo ako napad ne popusti ili traje nekoliko sati. Ko sprječavanja pojave žučnog kamenja i njegovom liječenju, važnu ulogu igra protivupalna dijeta i zdrav način života. Savjetuje se izbjegavanje masne hrane, alkohola, krute hrane, bolesnici moraju jesti tekuću hranu.
Na meniju se mora uvijek naći dosta voća i povrća. Preporučuje se uživanje avokada, kokosa, leće, bijelog i crvenog luka, slatke paprike, maslačka, lososa i drugih masnih riba. Bitno je unijeti dovoljno izvora omega-3 masnih kiselina te vitamina K2 i D3. Ovi posljednji vitamini su izuzetno bitni, sinergija između njih pomaže balansiranje metabolizma i razgradnju kalcijuma, a to sprječava razvoj kamenja u žuči.
Pored preventivnog zdravog načina hranjenja, djelovanje žučnika  stimulišu i neki začini te biljke, na primjer ružmarin i menta. Jako je bitno uspostaviti nesmetano obavljanje i rad probavnog sistema. Jedite namirnice koje su zasićene organskim kiselinama i prirodnim enzimima, to su: jabučni ocat, limunov sok, crveni kupus, itd. Na  tijelo će uticati pozitivno sirutka i kefir.
Izvor: Bodieko.si/Prijevod za Aura.ba: A. D./