Prirodna njega za zdrave i lijepe kućne ljubimce

Za mnoge su psi i mačke važni članovi porodice jer pružaju radost i beskrajnu ljubav. Osim hranom i smještajem, njima treba tu ljubav vratiti i odgovarajućom kozmetičkom i medicinskom njegom. To može biti i prirodna njega tj. njega uz pomoć bilja, ali treba imati na umu da nije svaki prirodni lijek koji je dobar za čovjeka uvijek dobar i za životinje

KEKSI OD BIJELOG LUKA ZA JAČANJE IMUNITETA

Bijeli luk jača srce i imunološki sistem, te štiti od štetnih bakterija, virusa i nametnika, pa čak i buha.

260 g pšeničnog brašna

115 g kukuruznog brašna

100 g sjemenki susama

3 jaja

0,6 dl mlijeka

1,25 dl kokošje supe

2 kašike maslinovog ulja

2 čena bijelog luka

Brašno i susam pomiješati. Dodati 2 jaja umućena s mlijekom, supu, ulje i mljeveni bijeli luk, te umijesiti čvrsto tijesto. Nakon što odstoji 15 minuta, tijesto razvaljati na debljinu od 6 mm. Kalupom rezati kekse, staviti na namašćeni lim, premazati jajem te peći 25-35 minuta na 180 stepeni.

 

KUPKA ZA SJAJNU I MIRISNU DLAKU

1 kašičica lavande

1 kašičica ružmarina

3 dl vrele vode

Usitnjeno suho bilje pomiješati i preliti vrelom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji dok se tekućima ne ohladi, a potom procijediti i dodati toploj vodi za kupanje. Za kupanje mačke uzeti pola količine.

 

ČAJ PROTIV GRČEVA I NADUTOSTI

1 čaj od plodova komorača

2,5 dl hladne vode

Zgnječene plodove komorača preliti vodom i pokriveno lagano kuhati 5 minuta. Čaj pokriven ostaviti da se ohladi, a potom procijediti. Psu davati 2 puta na dan po jednu čajnu kašičicu čaja na svakih 4,5 kg težine, a mačkama davati 2 puta na dan po jednu čajnu kašičicu.

(aura.ba)