Prirodna čuda koja zadivljuju i mame strah

Ovim tekstom vodimo vas na četiri lokaliteta poznata po prirodnim fenomenima. Riječ je o Kamenom ili Djevojačkom mostu kod Banja Luke, nadaleko poznatim fočanskim piramidama, tunelu kojeg je „prokopala“ riječica Dobropoljka i prorodnom prstenu na istočnom dijelu planine Čvrsnica na 2000 metara nadmorske visine.

Djevojački most

Prirodni Kameni ili Djevojački most u naselju Kovačići kod Banja Luke prirodno je čudo i atrakcija. Nastao je erozivnim djelovanjem vjetra koji je hiljadama godina probijao rupu u stijeni. Nalazi se na dvadeset i kusur kilometra od grada na Vrbasu i do njega se može doći jednino pješke. Dužina mosta iznosi više od 70 metara, visina unutrašnjeg većeg otvora je 22, a širina 13 metara. U narodu je poznatiji kao Djevojački most, nazvan po djevojci koja je, po legendi, tragično skončala život skočivši sa njega u smrt zbog neuzvraćene ljubavi.

Pješčane piramide

Na devetom kilometru od Foče, u selu Dančići, u mjestu Pirin Do, izronio je jedinstveni prirodni fenomen – pješčane piramide! Pod utjecajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih kiša i jakih vjetrova, nastale su figure zanimljivih oblika. Svojim oblikom i sastavom podsjećaju na piramide u američkom Koloradu , u Dolomitima u Italiji, ili na piramide u Đavoljoj varoši u Srbiji. Prema nekim tvrdnjama nastale su prije 200 godina. Proces erozije traje i danas, tako da one ne nestaju, već rastu, te dostižu visinu i do 20 metara.

 Kameni prsten

Na istočnom dijelu planine Čvrsnica ( 2000 mnv), na rubu kanjona Dive Grabovice, nalazi se prsten od stijene kroz koji prolaze vjetrovi. Prsten je promjera oko 5 metara, a nastao je djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Ovaj prirodni fenomen među planinarima poznat je kao Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz.

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba