Prirodna aromaterapija: DOVOLJNO JE DA OKAČITE OVU BILJKU U KUPATILU IZNAD TUŠA

Osim što će osvježavati prostoriju i pročišćavati vazduh, postoji još nekoliko prednosti zašto je cvijeće dozvoljeno u kupatilu, a posebno kada je riječ o eukaliptusu.

Eukaliptus je zimzeleno drvo, porijeklom iz Australije, a danas je rasprostranjeno širom svijeta. Popularnost je stekao prvenstveno zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava, ali često ga viđamo i kako u vazama krasi domove.
Benefiti eukaliptusa
Grančice eukaliptusa potrebno je svezati i okačiti u tuš kabinu, poželjno odmah pored glave tuša. Topla para iz vode kojom se tuširamo pomaže u maksimalnom oslobađanju ljekovitih ulja i svojstava iz eukaliptusa.

On tako pomaže pri disanju, ublažava probleme sa zapušenim nosem i glavobolje izazvane sinusima, a navodno ublažava i simptome astme. Kombinacija pare i biljnih ulja ublažava disajne i respiratorne upale, ima antiupalna svojstva, pa će vam brzo pomoći da se osjećate bolje.

Eukaliptus takođe pomaže u rješavanju stresa. Njegov nježan miris i toplota tuša donose spokoj i mir, imaju umirujuć efekat i pružaju osjećaj kao da ste u privatnoj spa oazi. Pomoći će da se opustite i riješite se svakodnevnog stresa.

Eukaliptus takođe ublažava glavobolje i bolove u mišićima, povećava protok krvi, snižava krvni pritisak i ima odličan efekat na energiju. Eukaliptusovo ulje pomaže u poboljšanju koncentracije i fokusa.

Kako da koristite eukaliptus?
U tuš možete staviti svjež ili sušen eukaliptus, oba djeluju. Najbolje je lagano zavezati grane i postaviti ih pored glave tuša, ali pazite da vruća voda ipak ne pada direktno preko njih.

Eukaliptus je izdržljiva biljka, a uslovi u kupatilu mu odgovaraju, pa u dobrom stanju može izdržati i mjesec dana. Naravno, ako ranije uočite da je počeo neobično da miriše ili da se „potrošio”, zamijenite ga novim granama.

To je najjednostavniji način da u svakodnevicu unesete aromaterapiju, pretvorite spostveni prostor u malu ljekovitu oazu, a naravno, eukaliptus će učiniti cijelo kupatilo mirisnim i pritom izgledati prelijepo.