Prirodna apoteka iz mladog luka: LIJEK ZA GRLO, NATEČENE NOGE, HOLESTEROL, ZAČEPLJEN NOS

Za razliku od klasičnog crnog luka, mladi luk je prilično zapostavljen kada se radi o zdravlju, a to je prava šteta. To se naročito odnosi na peruške koje mnogi bacaju, i tako prave veliku grešku. Osim što pomaže kod prehlade i snižavanja visokog krvnog pritiska, mladi luk ima protivupalna svojstva i djeluje protiv gljivica, stresa i umora. Stručnjaci navode za šta sve možete da iskoristite peruške mladog luka:

Upala grla
Isecite struk zelenog dijela na komadiće, dodajte mu malo narendanog đumbira i soli pa sve zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu pa je zagrijte. Toplu smjesu umotajte u još jednu krpu ili peškir i stavite na upaljeno područje.

Natečene noge
Struk zelenog dijela mladog luka kuhajte nekoliko minuta. Blenderom ga izmiksajte (ako treba dodajte vrlo malo vode), dok se smjesa ne pretvori u pastu. Tom pastom namažite natečene dijelove nogu.

Odčepljivanje nosa
Zgnječite malo zelenog dijela mladog luka i njegovim sokom natopite komad vate. Takvu mokru smjesu stavite na nos i područje sinusa. Luk će aktivirati sluznicu i odčepiti kanale.

Snižava holesterol
Ovo se naročito odnosi na zeleni dio luka koji mnogi bacaju. Osim što reguliše nivo lošeg holesterola, pomaže i u regulisanju nivoa šećera.

Za lijepu kožu
Podstiče proizvodnju kolagena koji je ključan za lijepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u brojnim kozmetičkim preparatima.

error: Content is protected !!