PRIRODAN, ZDRAV, UKUSAN: Sarajka Mensura Beganović već trideset godina priprema sok od smreke

Mensura Beganović

Sarajka Mensura Beganović već trideset godina priprema sok od smreke. Prirodan, zdrav i ljekovit napitak za koji najviše interesa pokazuju turisti. Jednostavan recept za pripremu potpuno prirodnog soka od bobica smreke. Oduševljen tradicionalnim bosanskim napitkom, Slovenac Janez, za svoje potrebe,  pripremio čak 100 litara ljekovitog soka.

 Tradicionalna bosanskohercegovačka kulinarika i prehrambene navike su u modernom društvu poprilično zanemarene. Rijetki su ljudi poput Sarajke Mensure Beganović koja goste ugostiteljske radnje Behar, obraduje: tradicionalnim, prirodnim i ljekovitim sokom od smreke. Svoja tridsetogodišnja iskustva, recept za pripremu soka od smreke i njegova ljekovita svojstva, Mensura je podijelila s čitaocima magazina Aura.

Na samom kraju jedne od najstarijih sarajevskih ulica Kazandžiluk broj  28, vrijedna Mensura Beganović već trideset godina priprema i gostima poslužuje: tradicionalnu bosansku kafu, prirodne sokove pripremljene po posebnim receptima i poslastice. Najinteresantniji dio ponude ugostiteljske radnjice Behar,  je sok od bobica smreke. Prirodan, zdrav i ljekovit napitak za koji najviše interesa pokazuju turisti. Mensura i mala baščaršijska kafanica, postali su jedan od simbola Baščaršije i Sarajeva.

Pripremanje soka od smreke

Mensura Beganović otkrila nam je jednostavan recept za pripremu ovog posebnog pića. Kilogram bobica smreke, pokiseliti u 10 litara vode. Zatvoriti i ostaviti na toplom mjestu. Kada bobice smreke padnu na dno posude, sok procjediti. Postupak kiseljenja bobica traje od 30 do 40 dana, zavisi od temperature prostora. Sok, nakon cijeđenja spreman je za upotrebu.

Jednostavan recept za pripremu potpuno prirodnog soka, koji uz osvježavajući učinak sa sobom nosi niz ljekovitik svojstava: – Sok pročišćava tijelo, odlično čisti bubrege i mokraćne kanale, blagotvorno utiče na disajne puteve. Odličan je izvor prirodnog C vitamina. Priprema se bez šećera pa je primjeran za dijabetičare, kaže Mensura.

Gosti lokala

Turisti su česti gosti koji s namjerom posjećuju objekat s ciljem upoznavanja sa sokom od smreke. Jedan od čestih gostiju je Janez Rozman iz Radovljice (Slovenija), koji zbog prirode posla često posjećuje Sarajevo i Mensurin lokal. Svoje oduševljenje sokom od smreke ističe često. Zbog ljekovitih uticaja i prirodnih sastojaka, odlučio je   po Mensurinoj recepturi pripremiti svoje zalihe ovog prirodnog napitka.

Janez Rozman iz Radovljice

  • Deset kilograma bobica od smreke, koje su relativno jeftina namirnica, pokiselio sam u sto litara vode. Čekam rezultate, iako sam siguran da moj sok neće biti toliko čaroban poput čuvenog Mensurinog napitka, kazao je Rozman koji toplo preporučuje posjetu malom baščaršijskom lokalu i uživanje u ljekovitom soku.

(Azra DRAMALIJA/aura.ba)