Priroda / Zova liječi i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med!

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvjetala ranije. Vrijeme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvjetove, pa od njih napravite ljekoviti sok ili čaj.

Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima. Za zovu kažu da je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C.

Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Također, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Čaj protiv kašlja

Čaj od suhih cvjetova zove liječi uporan i suh kašalj. Ovaj čaj možete da dajete i djeci, samo je važno da se prije posavjetujete sa svojim ljekarom. Sve što treba da uradite je da cvjetove zove osušite na tamnom i suvom mjestu i da ih tako suhe smrvite u teglu i čuvate za čaj.

Losion za osjetljivu kožu

Losion do zove čini čuda za osjetljivu kožu. Pravi se tako što sa dvije šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cvijeta zove i poklopite. Kada se ohladi, procijedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru.

Losionom natopite komadić vate i očistite lice. On umiruje i osvježava osjetljivu kožu. Losion od zove bi trebalo da upotrebite tokom naredna tri dana.

Sok od zove

Većina nas tokom ljetnih dana uživa u soku od zove. On se veoma jednostavno pravi. U 1 litru hladne vode potopite 20 cvjetova svježe zove. Neka stoji na hladnome mjestu (ali ne u frižideru) 24 sata. Procijedite, dodajte 800 grama šećera i sok od jednog limuna i ostavite da odstoji još 24 sata. Povremeno promiješajte, da se šećer rastopi. Procijediti kroz duplu gazu i sipati u boce.

Ovaj sok se pije razrijeđen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

Crna zova, pomoć u brobi protiv raka

Crna zova raste oko riječnih kanala, i daje plod koji podsjeća na borovnice.

Plodovi sazrijevaju krajem avgusta i početkom septembra. Plod treba da bude dobro zreo da bi imao ljekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, redajući naizmjenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla ne napuni do vrha.

Čuvajte teglu na mjestu gdje ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dvije sedmice, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider. Možete napraviti dvije, tri ili četiri tegle, ali morate imati najmanje dvije da biste imali dovoljno ovog pripravka do iduće godine.

Uzimajte najmanje jednu kašičicu svakog jutra na prazan stomak, deset minuta prije obroka, piše Lijekizprirode.com.