Priroda Krfa oporavlja duh i tijelo

Krf je izduženo ostrvo u Jonskom moru, otprilike 53 km dugo, 24 km široko na sjeveru i 4 km na svom južnom kraju. Njegova obala se prostire na 217 kilometara. Broj stanovnika ovog ostrva iznosi otprilike 110,000. Broj koji dramatično naraste tokom ljetnjih mjeseci zbog priliva turista koji Krf doživljavaju kao destinaciju koja oporavlja duh i tijelo.

U poređenju sa kopnenom Grčkom, ostrvo je blagosloveno sa pomorskom / suptropskom klimom, tj. blagim zimama i toplim ljetima. Snijeg i mraz su rijetkost na ostrvu, iako su albanske i grčke planine prekrivene snježnim pokrivačem tokom većeg dijela zime. Kao rezultat toga, visoka vlaga dovela je do bujne vegetacije, što zauzvrat pruža dom velikom broju životinja.

Za one koji vole da posmatraju ljepotu prirode izbliza, Krf je pravi prirodnjački raj. Bilo da ste botaničar, ornitolog, zoolog ili fotograf, Krf ima nešto za svakoga, a pogotovo razloga za ljetovanje na Krfu 2017. ima na pretek.

Krf – ostrvo maslina

Najupečatljiviji aspekt pejzaža ostrva je obilje maslina. U 1623. godini Mlečani su nudili novac kako bi podsticali zasad maslina i kako bi zamijenili divlje drveće sa uzgajanim. Za manje od sto godina zasađeno je više od dva miliona drveća, a taj broj je samo nastavio da se povećava. Danas je Krf jedan beskrajni maslinik. Drveće maslina na Krfu se rijetko kalemi i ona izgledaju sasvim drugačije od onih u ostatku Grčke, znatno su viša i bujnija.

Ostrvo ima tri zone – obalnu, ravničarsku i planinsku. U junu se na višim nivoima još uvijek mogu vidjeti biljne vrste koje su ranije procvjetale na nižim visinama. Mikroklima Krfa pospješuje rast poljskog cvijecěa koje cveta tokom sva četiri godišnja doba. Postoje, npr. 36 vrsta orhideja koje su popisane na Krfu. U aprilu i maju tlo je pravi tepih cvijecěa, koji mijenja boju iz dana u dan.

Dok šetate ovim rajskim ostrvom naići ćete na mirisno, divlje bilje koje raste pored staza. Ono varira od ruzmarina, nane, kamilice, komorača, boražina, majoran i origana do žalfije, majčine dušice i bijelog luka. Vocěe obiluje tokom odgovarajucěe sezone i možete se gozbiti dok hodate, na bademima, smokvama, naru, dunjama, trešnjama, kruškama i naravno poklonu boga Dionisa narodu – grožđu.

Jedinstveno drvo u cijeloj Grčkoj – Kumkvat

Obavezno probajte i Kumkvat. Ovo voće stiglo je iz Kine u Evropu krajem 18. vijeka. Uzgaja se na Krfu od 1924. godine u dolini Nimfes, u sjevernom dijelu Krfa. Zajedno sa stablima u drugim dijelovima Krfa, ima oko 6.000 stabala kumkvata na cijelom ostrvu.
Može se pojesti u svom prirodnom obliku ili iskoristiti u kuvanju, a koristi se i u izradi slatkiša, džemova, sirupa i likera. Zapravo, najpoznatiji proizvod sa Krfa je liker od Kumkvata. Kumkvat je bogat vitaminom C i još 13 drugih vitamina. Vocěe ima ljekovita svojstva jer umanjuje hipertenziju. Zapamtite da je ovo ostrvo jedina oblast u Grčkoj gdje se ovo specijalno voće uzgaja, tako da cěete teško naći ovaj liker negde drugde u Grčkoj.

Grčki narod oduvijek koristi biljke u medicinske svrhe i Hipokrat (460-370 pne), otac grčke medicine, je primjenio ove vještine u liječenju svojih pacijenata na ostrvu Kos. Njegove metode se i dalje koriste u modernim tretmanima.

Slikovito seoce – Paleokastrica

Paleokastrica se dugo smatra za jedno od najljepših sela na Krfu, poznato po svojoj ljepoti u čitavoj Grčkoj. Ovdje ima svih vrsti usluga – restorani, super-marketi, kaficěi, prodavnice, mali barovi… Svi pokrivaju potrebe zahtjevnih putnika. Odmaralište nudi mnogo smještajnih opcija za porodice i parove.

Pamtićete Paleokastricu po nezaboravnim prizorima zajedno sa vrhunskim plažama. Svježe kristalne vode su idealne za kupanje i sportove na vodi. Dobro su organizovane i vrijedi posjetiti ih sve plaže (petnaestak plaža do kojih se uglavnom prilazi samo čamcem) u okolini, kao i poznate Paleokastrica pecěine. Paleokastrica uživa spektakularni reljef sa šest malih zaliva sa kristalno tirkiznom vodom.

Flora i fauna

Preko 150 vrsta ptica, od kojih su mnoge rijetke, su viđene na Krfu, kao stalni stanovnici ili kao selice. Crni Ibis, Kašičar, Velika bijela čaplja, Debelokljuna ribarka i Mali vranac su neke od najrjeđih vrsta. One i dalje pronalaze utočište u močvarama

Krfa, uz kormorane, patke zviždare i riječne vodomare. Orlovi koji dolaze sa grčkog i albanskog kopna se takođe često mogu vidjeti.
Ima i mnogo spektakularnih leptira. Obratite pažnju na kolibri leptira (znacěete kako izgleda kad ga budete vidjeli). Vecěina ostalih insekata koje možete vidjeti na Krfu su bezopasni sa očiglednim izuzetkom osa i stršljena.

Uz sve ovo, Krf, pravi dragulj u srcu Jadranskog mora, takođe poznato kao Kerkira, je bio pod kontrolom različitih kultura i naroda, što istoriju ostrva čini fascinantom. Grad Krf je najvecěi grad, sa najviše kulturno-istorijskih sadržaja, ali postoji mnogo istorijskih znamenitosti i u drugim delovima ostrva, što uz ribarska sela i plaže koje vas čekaju, upotpunjuje turističku ponudu Krfa.

(aura.ba)