Priroda ima svoja pravila: ZAŠTO NE MOŽEMO DA IMAMO CRNE OČI?

Boja očiju se razvija i mijenja sve do 3. godine života. Kada govorimo o boji očiju, najčešće ujedno govorimo i o genetici, u smislu od koga smo određenu boju očiju naslijedili.

Ipak, to ne znači da moramo da imamo istu boju očiju kao naši roditelji, odnosno kao jedan od roditelja. Postoje načini na koji se geni ukrštaju, od čega zavisi da li će naša boja pripadati spektru svijetlih ili tamnih nijansi. Ipak, ono što je sigurno jeste da koliko god bile tamne, naša boja očiju nikada ne može da bude crna.

Praktično je nemoguće da razvijemo crnu boju očiju, one doduše mogu izgledati crne zahvaljujući sočivima crne boje ili refleksijom odjeće koju nosimo, ali prirodno crne oči kod nekog nikada nećemo sresti, prenosi ddl.rs.

Razlog tome je jer nam naši geni nam ne dozvoljavaju da imamo crne oči. Postoji otprilike 16 različitih gena koji su odgovorni za boju očiju. Dva gena su zapravo ključna: HERC2 i OCA2 geni.
Ova dva gena određuju konačnu boju naših očiju kroz nivo melanina prisutnih u našoj rožnjači. Konačna boja naših očiju može varirati od plavih sve do sivih, ali najtamnija boja je zapravo tamno braon, ne crna.

Ukoliko bi i imali crnu boju očiju, u tom slučaju bismo vjerovatno plakali sve vrijeme. Svi objekti koji su crni apsorbuju više svijetlosti kako bi izgledali crne. Višak svijetlosti i energije koju apsorbuju pretvaraju u energiju zagrijavanja.

To bi u praksi značilo da ukoliko bi nam naši geni i dozvolili da imamo crne oči, one bi zahtijevale mnogo suza koje bi spriječile pretjerano zagrijavanje i sušenje naših očiju. Takođe, u tom slučaju naše oči ne bi bile zaštičene od štetnog svjetla.

Imali bismo stvarne poteškoće da boravimo na dnevnom svjetlu. Kako sunčevi zraci sadrže UV zrake, crne oči bi apsorbovale više štetnog zračenja nego druge boje očiju, praktično onemogućavajući nas da duže boravimo na suncu usljed bola koje bi nam prouzrokovale.

Produžena izloženost UV zračenju moglo bi da ošteti naše oči i stvori brojne probleme, kao što su kataratka ili pak malignitete na koži. Ipak, zahvaljujući upravo našoj genetici, melanin koji određuje i boju naših očiju je upravo taj koji nas i štiti od štetnih UV zraka.

Brojna istraživanja su zaključila da je melanin u stanju da uništi i do 99.9 odsto UV zračenja koje apsorbuje naše tijelo, time zapravo i pružajući zaštitu našim očima od prevelikog izlaganju suncu.

 

error: Content is protected !!