Princes krofne: kako ih najjednostavnije napraviti

Princes krofne
Tijesto:
3 šoljice (od 1 dcl) vode
1,5 šoljica ulja
3 šoljice brašna
4 jaja
Fil
1 litar mlijeka
8 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
4 jaje
12 kašika brašna

Način pripreme tijesta:Pomiješati vodu i ulje, pa staviti da se kuha. Kada provri dodati brašno, miješajuci i brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. Ostaviti da se hladi, pa onda dodati jaja (jedno po jedno) i mikserom mutiti.
Kašičicom (ili kroz špric za ukrašavanje torti) vaditi tijesto i ređati pleh oblozen pek papirom.
Praviti razmak između loptica, jer će prilikom pečenja narasti.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200-220 C oko 20 do 30 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju.

Za vrijeme pečenja krofnica rernu NE OTVARATI !!!

Način pripreme fila:Od 1 l mlijeka oduzeti 2 dl, pa u ostatak dodati vanilin šećer i staviti da se kuha. Sjedinitii jaja, šećer, brašno i mlijeko koje smo odvojili. Sve zajedno umutiti mikserom pa kuhati (kao puding) u proključalo mleko. Ohlađene krofnice sjeći vodoravno po sredini i filovati kremom.

Gotove krofnice posuti šećerom u prahu !!!

Autor recepta: Tanja Đorđević

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara