Primjetili ste neobične crvene tačkice na koži? Ne brinite, evo o čemu se radi…

Primjetili ste malu crvenu tačkicu na koži koja tu nije bila prije par dana? Kad pogledate bolje, čini vam se kao da se oko nje granaju sitni krvni sudovi? Udahnite i ne brinite, svi ih imamo…

Ako ste na koži ugledali crvenu tačkicu, nemojte brinuti. U pitanju je angiom – mali benigni tumor koji se sastoji od krvnih sudova i potpuno je bezopasan.
Pojavljuju se kod svih ljudi, uglavnom iz dva razloga:

1. Zbog godina

Mnogi ljudi dobiju ih nakon 30 godine života. Uglavnom se radi o vrlo malim tačkicama koje se najčešće nalaze na trupu, rukama i ramenima, a žene ga znaju imati na grudima. Pojavljuju se zbog promjena na koži i krvnim sudovima koje dolaze s godinama.

2. Problemi sa zdravljem ili loš stil života

Ako angiom izgleda kao tačka iz koje se granaju krvni sudovi, to može ukazivati na probleme s jetrom, na bolesti kardiovaskularnog sistema ili hormonsku neravnotežu u telu. Ovu vrstu nazivaju – paukoliki (spajder) angiomi.

 

Kada treba kod ljekara?

Ukoliko primjetite da crvena tačkica neočekivano menja veličinu, oblik ili je počela da krvari, posjetite ljekara što je prije moguće.

Najbolja prevencija pojave angioma su zdrav život i uravnotežena ishrana. Jedite puno voća i povrća, i ne zaboravite na zdrave masnoće poput onih iz avokada i maslinovog ulja. To će pomoći da vam koža ostane mlada i zdrava.