Prijevremeno buđenje prirode i čuda koja se javljaju: Behar i snijeg u voćnjacima

“Snijeg pade na behar na voće” kaže narodna pjesma, koja na najslokivitiji način ukazuje da je uvijek bilo pojava promjene klimatskih uslova koje nas zbunjuju

Nesvakidašnje lijepo vrijeme za ovo doba godine izmamilo je prvo listanje i cvjetanje biljaka. Prijevremeno buđenje prirode posebno budno prate voćari i pčelari koji se sureću sa pojavama koje začuđuju, zbunjuju, pa i zabrrinjavaju. Još u novembru i decembru na livadama i u baštama mogli su se vidjeti vijesnici proljeća, prije svih visibabe, ljubičice, jagorčevine.

Na društvenim mrežama i u printanim medijima osvanule su slike koje ukazuju da je u jeku godišnjeg doba zime proljeće već stiglo u naše okruženje kao što je slučaj sa baštom sarajevsko-butnimrske porodice Hadžović, Fadila i Ševale, koje su nam se pohvalili fotografijama ljubičica i jagorčevina.

– I plavi zumbuli pupaju, pa ako još potraje ovako lijepo vrijeme, eto nam još proljetnih slika! – kazao je ovaj bračni par.

 Fenomeni

Nije samo cvijeće “zajmilo” iz zemlje, lijepa čuda se mogu vidjeti u voćnjacima, gdje možemo vidjeti  behar na stablima jabuke, kruške, trešnje, kajsije. Nemali broj voćara iz naše domovine još od konca prošle godine do početka ove objavio je fotografije koje svjedoče da “ne behara voće samo u proljeće”. Nekoliko zadnjih godina objavljene su najzanimljvije fotografije, a u ovom slučaju za naš magazin odabrali smo slike zimskog behara kajsije u bašti voćara Suada Šehića, behara jabuke u voćnjaku Kemala Bilalića iz Teočaka, te u voćnjaku raznog voća Radojice Mlađenovića iz sela Štović kod Foče.

Među fenomenima je pojava da voće dva puta behara u godini, kao što je bio slučaj u voćnjaku tuzlanskog pčelara Abdulaha Imamovića i posebno pojava čuda u voćnjaku bijeljinskog voćara Nenada Tomića koji je izjavio:

 U mom voćnjaku na grani stabla jabuke pojavio se plod i nježan bijeli cvat kome ni pčele nisu mogle odoljeti.”.

Neki voćari i poljoprivredni eksperti smatraju da je sve to posljedica klimatskih promjena.

 Tajna džemre

U narodu uvriježena riječ džemre, (turska riječ) označava talas, udar ili zračnu struju koja dovodi do postepenog popuštanja studeni u rano proljeće. Za džemre se kaže da „pada ili puca“. Pod uticajem džemre vraća se život, izbijaju pupoljci na drveću, procvjetavaju ljubičice, visibabe, jagorčevina…

Džemre je toplina Sunca i njegovih talasa u zraku, u vodi i zemlji. Kada taj topli talas dođe onda je stigao i prvi glasnik proljeća. Prvo džemre pada/udari u havu/zrak 19. februara i to je otopljenje zraka – nema više temperaturnih minusa. Drugo pada/udari u vodu 26. februara i to je otopljenje vode i ne može više mrznuti, i treće u zemlju 5. marta i to je otopljenje zemlje, na njoj se od tada može sjediti.

Buđenje pčela

Zajedno sa buđenjem prirode, bude se i pčele, a lijepo vrijeme i visoke temperature u ovo doba godine najmanje pogoduju pčelama. Goraždanski pčelar, Zijad Perla, za Auru pojašnjava:

– Visoke temperature pomažu razmnožavanju mnogih virusa i bakterija. Voćke počinju pupati, pčele su „zbunjene“, osjećaju kao da je proljeće, izlaze napolje u potrazi za hranom i uglavnom ugibaju. Prilikom pravljenja legla više troše hranu, a u ovo doba godine, u januaru, ne mogu je donijeti. Jedino savjesni pčelari, koji su  svojim mjezimicama ostavili od 15 do 20 kg meda mogu nekako riješiti ovaj gorući problem!

 

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba