Prijeti im nestanak: U NAREDNIH 100 GODINA NESTAJU BRITANIJA, HOLANDIJA, ŠPANIJA, MALDIVI, SAD…

Kroz istoriju su padala brojna carstva i države, nacije su nestajale ili se transformisale – a taj proces nije gotov. Politički analitičari objašnjavaju kako pojam nacije, odnosno države, nije trajan, a svakako ni vječan.
Iako su države najčešće nestajale tako da su bile osvojene i podijeljene između njihovih neprijatelja, čini se kako će zemlje u budućnosti imati prije nego druge probleme koje će ih razjediniti, odnosno uništiti, pišu svjestki mediji. .
Od prijetnji kao što su podizanje morskog nivoa mora do kulturalnih i etničkih podjela unutar samog društva, pitanje je hoće li ovih 10 država preživjeti u sadašnjem izdanju narednih 100 godina.

1. Holandija
Efekti klimatskih promjena uzrokovani globalnim zagrijavanjem djeluju razorno na tropska ostrva, ali teško je zamisliti da one mogu nanijeti štetu evropskim državama. Većina teritorija ove države nalazi se ili na morskoj visini ili tek jedan metar iznad. Upravo zbog te činjenice globalno zagrijavanje je pitanje opstanka za Holandiju. Oni se već godinama bore s rastućim nivoom mora povećanjem svojih nasipa i njihovim proširivanjem. Uprkos tome, skloni su poplavama.

2. Sjeverna Koreja
S obzirom da se ova zemlja nalazi pod diktaturom dinastije Kime od 1940-ih, čini se kako je samo pitanje vremena da nezadovoljstvo unutar društva kulminira i eksplodira. Postoje razna govorkanja o pokušajima nekoliko vojnih pučeva koji se se tajili od medija.
Brojni analitičari vjeruju kako će do urušenja sistema doći i zbog nezadovoljstva unutar samog političkog vrha (Kim Jong-un je već nekoliko puta proveo čistke među svojim najbližim saradnicima i članovima porodice pokazujući da za nikog nema milosti).
Dobre vijesti za državu su svakako činjenica da nakon pada dinastije Kim, Južna Koreja je spremna ulagati u popravak štete i ujedinjenje nacije.

3. Belgija
Iako je ova država dom Evropske unije, sama Belgija možda neće biti tako ujedinjena za 100 godina. Ona je podijeljena u sukobu etničkog pitanja podjele na Flamance i Valonce. S obzirom da ne dijele isti jezik te imaju brojne druge kulturološke raznolikosti, za očekivati je da Valonci uspiju u svojim nastojanjima stvaranja neke vrste saveza s Francuskom ili postizanja vlastite nezavisnosti, kao i Flamanaca koji to ne žele dopustiti već ciljaju na apsolutno nezavisnost zajedničke države. Zbog rastućih napetosti, brojni analitičari nagađaju da će do podjele zemlje doći već u sljedećih 20-ak godina.

4. Maldivi
Za sve one koje ne vjeruju u koncept globalnog zatopljenja, Maldivi su stvaran primjer na kojeg trebaju obratiti pažnju. Ta ostvrska nacija locirana između Indije i Afrike suočava se s ozbiljnom opasnosti potonuća. Prijetnja je postala toliko velika da je bivši predsjednik države razmatrao opciju kupovine zemlje u južnoj Aziji gdje bi preselio cjelokupno stanovništvo ako se nivo mora nastavi podizati. Prema projekcijama, Maldivi su prva zemlja koja će nestati zbog globalnog zatopljenja, a to bi se moglo dogoditi oko 2085. godine.

5. Ujedinjeno kraljevstvo
S obzirom da se radi o uniji različitih država u kojima postoje jake težnje za nezavisnost, moguće je kako će raspad zateći i ovu svjetsku silu. Škotska je imala neuspjeli pokret za nezavisnost 2014. Kako je Velika Britanija prošle godine odlučila izaći iz Europske unije i taj postupak nije jednako odobren iz svih dijelova države – i to će postati tačka prijepora. Vjeruje se kako će zbog toga neke države izaći iz Ujedinjenog kraljevstva te se kao nezaisne pridružiti EU, a taj će proces biti razriješen u sljedećih 20 godina.

6. Irak
U ratnom stanju od 2011., ova je država pravi primjer svakodnevnog raspadanja. Nakon hvatanja i egzekucije Sadama Husseina koji je držao zemlju na okupu, stanovništvo je danas žestoko podijeljeno. Rast popularnosti ISIS-a privukao je pažnju na ovu podjelu te je poprilično očito kako se zemlja na jedvite jade umjetno održava. Irak je podijeljen na tri grupacije: Sunite, Kurde i Šiljite, za koje je poprilično nevjerovatno da će se ujediniti te se očekuje kako će se zemlja raspasti na tri manje tvorevine u tom procesu.

7. Kiribati
Ta je ostrvska država u srednjem dijelu Tihog okeana do 1979. bila britanska kolonija, a čine je tri sasvim odvojene ostrvska grupe raspršene na velikom prostoru Tihog okeana – Gilbert, Phoenix i Line. Smatra ih se oličenjem tropskog raja, no svako ko ga želi iskusiti trebao bi to brzo učiniti, jer je povišeni nivo mora već preplavio 2 ostrva. Nastavi li se taj trend, velik dio države bi mogao postati more, a ostatak više neće moći pružati osnovne uslove za život. Predsjednik države već je tražio pomoć od Novog Zelanda i Fidžija da započnu prihvaćati ljude s Kiribata kao stalne izbjeglice.

8. Španija
Kad je ekonomska kriza pogodila Španiju 2008., učinila je toliko štete da je zemlju dovela na ivicu raspada – a još uvijek se nije oporavila. Nezaposlenost je iznosila 24 posto u januaru 2015, a do danas nije ništa značajno bolja. Kao da to nije dovoljno, postoji i duboka podjela među stanovništvom. Regija Katalonija na sjeveroistoku Španije planira stjecanje nezavisnosti uz veliku podršku javnosti. Na sjeveru zemlje nalazi se baskijska regija sa svojim terorističkim ćelijama, koji pokušavaju steći vlastitu nezavisnost. Ako se ekonomska kriza ne riješi te ove regije nastave dobivati popularnost u borbi za nezavisnosti, velike su šanse da je Španiji kakvu je danas poznajemo vrijeme odbrojano.

9. SAD
S obzirom na istoriju, činjenica kako je američko stanovništvo podijeljeno s dubokim kulturalnim razlikama te političkim stavovima između sjevera i juga još od Građanskog rata. U 2012. svih je 50 država zaprimilo na hiljade pisma svojih građana koji traže izuzimanje od unije. Ako se ne dogodi nešto što će ujediniti zemlju te se nastave događaji koji samo produbljuju razlike – poput odabira Trumpa za predsjednika, velike su šanse da će se SAD preoblikovati. Najvjerovatnije je kako će se Aljaska i Teksas prvi odvojiti.

10. Kina
Uprkos tome što Kina ima jednu od najvećih ekonomija na svijetu i jaku vojsku, to ne znači da je zaštićena od kolapsa u sljedećih 100 godina. Kina ima i ogroman problem ekološkog zagađenja koji je toliko prijeteći da čak 250 hiljada Kineza zbog njega prijevremeno umire svake godine. Previđanja same kineska vlade otkrivaju kako bi ta zemlja mogla ostati bez pitke vode do 2030., a to su velike šanse da država u sadašnjem obliku ne preživi.