Prijedlog za ukusni ručak: Marinirani jagnjeći kotleti

Sastojci za 4 osobe: 

  • 6 jagnjećih kotleta
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 2-3 grančice majčine dušice
  • 3-4 grančice peršuna
  • 6 čenova bijelog luka
  • 2-3 lovorova lista
  • 1/2 kašike origana
  • 10ak zrna crnog bibera
  • 1/2 kesice cimeta
  • 125 ml crvenog vina
  • maslinovo ulje
  • so i mljeveni crni biber

U avanu, tučkom, izdrobino zrna bibera. Dodamo isječen bijeli luk, peršun, izlomljene lovorove listove, crveno vino, malo maslinovog ulja i promješamo sastojke tučkom.

Kotlete poredamo u keramičku posudu, posolimo i nanesemo sadržinu iz avana. Ostavimo kotlete da odstoje u marinadi 12 sati. U posudu stavimo paradajz pire, origano, cimet, graničice majčine dušice, malo maslinovog ulja, pobiberimo i promješamo. Vadimo kotlete iz marinade, poredamo ih na roštilj namazan maslinovim uljem i na svaki kotlet kašikom nanesemo mješavine iz posude.

Za vrijeme pečenja kotlete okrenemo pa i na drugu stranu nanesemo mješavinu iz posude. Tanjir za serviranje ukrasimo listovima zelene salate. Na salatu serviramo kotlete i dekorišemo grančicama mirođije, polovinama rotkvice i mladim lukom.