Prijedlog za ručak: ŠARENA MESNA ŠTRUCA I KROMPIR SA SEZAMOM

Naš prijedlog za poseban ručak je ova šarena mesna štruca i krompir sa sezamom. Pored toga što je ukusna, ona je i dekorativna.

Sastojci: 1 kg mljevenog mesa, 2 jaja, mrvice hljeba, crveni luk, kukuruz, kiseli krastavci, 5 kuhanih jaja, sol, biber, šunka, sir

Za prilog potrebno: 1,5 kg krompira, maslac, sezam, sol

Mljevenom mesu dodati so, biber, jaja, krušne mrvice, nasjeckani crveni luk, kukuruz i na sitno nasjeckane kisele krastavce. Sve dobro izmješati pa rasporediti na foliji.

Po podlozi od mješavine s mesom poslagati listove sira i šunke, dodati još malo kukuruza i nasjeckanih kiselih krastavaca. Na sredinu podloge staviti oguljena, kuhana jaja. Zarolati s folijom, malo stegnuti rolat pa ga staviti na pleh obložen pek papirom. Šarena mesna štruca se peče u pećnici zagrijanoj na 180°C dok ne porumeni.

Za prilog uz mesnu štrucu pripremiti krumpir. Prvo ga dobro oprati i skuhati u blago zaslađenoj vodi. Kad je kuhan, oguliti ga i složiti u vatrostalnu posudu, posoliti ga i posuti sa sezamom.

Na kraju, odozgor posložiti listiće maslaca. Krompir sa sezamom zapeći u pećnici zagrijanoj na 200°C da dobije lijepu boju i koricu, oko 30 minuta, što ipak ovisi od vaše pećnice.

Šarena mesna štruca je pogodna za pripremu dan ranije, jer je i hladna dekorativnog izgleda i bogatog ukusa. Pripremljena i servirana uz prilog od krompira sa sezamom predstavlja sjajno glavno jelo. Može se poslužiti za ručak, ali i za raniju večeru uz čašu finog, kvalitetnog vina.