Prijedlog za iftar: NAPRAVITE ŠARENU DOLMU I ZASLADITE SEVDIĐAHOM

Donosimo vam recept za veoma ukusno jelo. Ovo je način kako šarenu dolmu najlakše pripremiti.

Sastojci: 800 g mljevenog mesa, šolja riže, tri paradajza, dvije tikvice, tri paprike, tri krompira, glavica crvenog luka, dva čehna bijelog luka, kašičica soli, kašičica bibera, kašičica mješavine, začina s povrćem, 1 dl maslinovog ulja, kašičica crvene paprike, kašika paradajz pirea, list peršuna

Priprema:
U šerpi zagrijati maslinovo ulje, dodati sitno sjeckani crveni i bijeli luk i mljeveno meso, pa dinstati na tihoj vatri. Dodati so, biber i začine i lagano promiješati. Meso pomiješati sa rižom i mljevenom paprikom. Tom masom puniti tikvice, paradajz i paprike te slagati u šerpu. Sve nauljiti i peći u rerni oko 30 minuta na 200 stepeni.

U slanoj vodi skuhati krompir, pa ga servirati kao podlogu šarenoj dolmi. Dolmu preliti sosom od paradajz pirea i dekorisati peršunovim listom.

Sevdiđah je tradicionalni bosanski kolač koji nas vraća u neka davno prošla vremena. To može biti sjajan izbor da zasladite nakon iftara.

Od sastojaka vam je potrebno troje jaja, 150 grama šećera, vanilin šećer, 250 grama domaćeg kajmaka, 50 mililitara ulja, 150 mililitara slatkog pekmeza od jabuke, prašak za pecivo, dvije male šoljice za kafu griza, dvije male šoljice za kafu kukuruznog brašna, jedna mala šoljica za kafu bijelog brašna (1 fildžan). Za agdu vam je potrebno 100 grama šećera i 400 mililitara vode.

Prvo u zdjelu odvojiti žumanjak od bjelanjaka pa umutiti žumanjke i šećer u prahu. Dodati otopljeni puter i ribanu koricu limuna pa sve zajedno izmiksati. Zatim u smjesu dodati griz i brašno i sjediniti. Posebno umutiti slatko vrhnje, kao i bjelanjke i prstohvat soli.

Sjediniti pažljivo slatko vrhnje sa smjesom od žumanjaka i na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Zatim smjesu sipati u pleh, nekih 25 puta 35 centimetara, premazan puterom i posut brašnom. Kolač peći na 180 stepeni nekih 25 minuta, piše Furaj.ba.
Sirup: Sjediniti šećer, vanilijin šećer i vodu pa kuhati pet minuta. Pečen kolač preliti toplim sirupom pa ostaviti da se ohladi i upije sirup, prvo na sobnoj temperature, pa u frižideru.