Prije deset godina napustio nas je “makedonski slavuj”: Pogledajte šta je Toše Proeski rekao samo nekoliko sati prije smrti

16. oktobra 2007. godine u strašnoj automobilskoj nesreći kod Nove Gradiške preminuo je makedonski pjevač Toše Proeski.

Ni punih deset godina nakon tragične pogibije harizmatični muzičar nije zaboravljen, a hiljade ljudi za njim tuguje kao i prvog dana.

Noć prije, 15. oktobra, samo nekoliko sati prije nego što je krenuo na putovanje na kom je izgubio život, Toše je gostovao u makedonskoj emisiji „Vrteleška“, gdje je dao svoj posljednji intervju. Toše je u emisiji govorio o svojoj porodici, karijeri i planovima za budućnost i izgovorio rečenicu koja se mnogima urezala u pamćenje.
Voditeljka Vesna Petruševska pitala ga je: „Zar ponekad ne želiš malo da se skloniš od svega?“, na šta je Toše izgovorio: „Želim, ali ne mogu. Mašinerija me je stavila, kako to kažu, ‘u bubanj’ i gotovo. Nema vraćanja nazad. Tražim oporavak od svakodnevnih intervjua, šminkanja, skidanja šminke, pakovanja… Sve mi je ‘dovde’.“

„Ne mogu da budem sam, ne mogu sam da odem na kafu i u prodavnicu. Ne mogu, a želim“, dodao je.

Mnogi su u tim njegovim rečenicama kasnije pronalazili „misteriozne predznake“ i „nagovještaje“ smrti, ali Petruševska, koja je vrlo dobro poznavala Tošu, izjavila je prilikom snimanja dokumentarca o njegovoj smrti „Šest sati do neba“ da joj takve priče smetaju.

(ezosvet.com)