PRIČE O VUKODLACIMA: Legende ili lijepo upakovane laži?

Vukodlak ili likantrop je osoba koja se može pretvoriti u vuka pomoću čarolije ili kletve. Tako kaže priča. Priča koju ima gotovo svaki narod svijeta. Priča koja seže u daleku prošlost. Vukovi su ljudima očito predstavljali veliki problem u davnim vremenima pa su se pojavile legende o super vukovima koje je gotovo nemoguće pobijediti.

LEGENDE
Sedmogodišnja djevojčica Kim del Rio dotrčala je u svoj dom na farmu u Wisconsinu 1977. godine tvrdeći da ju je napao čovjek vuk. Taj incident ponovno je potaknuo usnulu legendu koja plaši stanovnike sela i gradića od ranog srednjeg vijeka – legendu o vukodlaku.

Iako postoje naznake iste priče od ranije, legenda je dobila svoju punu formu u 13. stoljeću po engleskim selima. Na lokalnim crkvama nađene su rezbarije koje iscrtavaju priču o divljem čovjeku iz šume koji je blag prema onima koji čuvaju prirodu, a brutalan prema onima koji je uništavaju. Iz toga se priča razvila u smjeru gdje divlji čovjek postaje zapravo vukodlak, napola čovjek napola vuk koji ne može kontrolirati svoju pravu narav. Mnogi ljudi 13. i 14. stoljeća su tvrdili da zaista jesu vukovi, a za nagradu su bivali spaljeni na lomačama u zloglasnim lovovima na vještice toga doba.

Peter Stubbs iz Bedburga bio je jedan od njih. Tvrdio je da se pretvara u vuka koji noćima, obuzet ubojitim nagonom, raskasapljuje lokalno stanovništvo. Priznao je ubojstvo četrnaestoro djece i dvije trudnice.

NAPAD PRAVOG VUKODLAKA?
Kelly Martins Becker, 20-godišnjakinja iz Brazila tvrdi da postoje te da ju je jedan napao.

Svog napadača, Becker je opisala kao ogromno stvorenje slično psu , koje je 28. januara 2015. na nju nasrnulo iz mraka. Kazala je kako je stajalo na stražnjim nogama te hodalo poput čovjeka te je policiji napravila i vlastoručni crtež stvorenja.

Napad se dogodio u brazilskom mjestu Sao Sepe, a policija je raspisala tjeralicu za nepoznatom osobom , koja je mogla upotrijebiti sličan kostim , kako bi napala preplašenu mladu ženu. Becker je u napadu zadobila duboke porezotine i posjekotine , koje su potvrđene i liječničkim pregledom , no policija zasad još uvijek nema tragova, niti mogućih osumnjičenih za napad.