Priče iz ordinacije sarajevskog bioenergičara Ramiza Imamovića šalju alarmantne poruke: DEPRESIJA – vodeća dijagnoza u BiH!

Statistike pokazuju da četvrtina svjetske populacije tokom svog života oboli od barem jednog psihičkog poremećaja, a ni predviđanja nisu ništa bolja – prognozira se da će se do 2020. godine depresija popeti na zabrinjavajuće drugo mjesto na listi vodećih bolesti

Prije desetak godina u Bosni i Hercegovini su po prvi put na vrh ljestvice najtraženijih lijekova došli antidepresivi. Znakovit je to podatak, mada nije poseban. U svemu drugome već pratimo trendove tipične za zapadna kapitalistička društva.

– U odnosu na prijeratni period, imamo znatno povećanje određenih bolesti koje su vezane za stres. Tu prvenstveno dolazi u prvi plan posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), što praktično predstavlja jednu od vodećih dijagnoza na klinici – kažu ljekari sa Psihijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Istog je mišljenja i doktor alternativne medicine, bioenergičar Ramiz Imamović. Za Auru je otkrio, mada smo se u više navrata i sami mogli uvjeriti na licu mjesta, da među njegovim pacijentima prednjače oni sa psihičkim oboljenjima.

– Nakon rata pa naovamo, imamo jedan degradiran i nakaradan sustav stvari. Dostojanstvo čovjeka je ugroženo i na najnižim granama što se odražava i na psihičkoj slici građana ove zemlje – kaže Imamović.

Dodaje da osim posttraumatskog stresnog poremećaja što je direktna posljedica rata, najveći broj onih koji od njega traže pomoć su osobe sa izraženom depresijom i anksioznošću.

 U porastu broj kriminalnih profila

– Ljudi općenito nemaju vjere u sebe, a potom ni u ljude oko sebe. Budućnost im se ne čini nimalo lijepom, a ni sadašnjost nije Bog zna kakva. Kad se to sve spoji – jasno je zašto crne misli opterećuju glave Bosanaca i Hercegovaca. Shodno tome, jasan je rastući broj, ne samo anksioznih i depresivnih lica, nego i rastući broj samoubica, ali i svih drugih kriminalnih profila – pojašnjava Imamović.

Na upit kako on pomaže pacijentima takvih profila da se izbore sa stanjem u kojem se nalaze, Imamović kaže sljedeće:

– Ja sam prije svega psiholog i kao psiholog se postavljam prema svima koji mi se obrate za pomoć. Zatim, tu je moja vrsna sposobnost dijagnostike. Ne treba mi puno da vidim zašto je neko upao u kovitlac negativnih stanja. Onda nastupam kao bioenergičar. Razgovaram, savjetujem, budim nadu, vraćam osmijehe na lica…

Čini se ovo možda sumnjivo jednostavnim, čak i prejednostavnim za one koji nikada nisu posjetili Ramizovu ordinaciju. No, za one koji su osjetili pozitivnu moć tehnika koje koristi Imamović, sumnje apsolutno nikakve nema. U prilog tome idu i zadnje priče koje smo zabilježili u Ramizovoj ordinaciji u minulom periodu. Izdvajamo dvije koje su na nas ostavile najjači utisak.

Kad koža postane tijesna

– Ne postoji osoba na svijetu koja ne želi neku promjenu u životu kako bi se stvari poslagale u neki zamišljeni red. Uvijek nam nešto fali. Kad smo mali, da nam je da smo odrasli. Kad odrastemo, da nam je ljubavi, novca, putovanja, savršen izgled. Divna i pametna djeca, koja će nadoknaditi sve ono što mi nismo, jer smo bili dovoljno ludi da protraćimo mladost. U silnim željama, mahom, neispunjenim, čovjek se lako izgubi. Nestane onaj osjećaj za stvarnost i realnost. Zamijeni ga praznina. Usljed silnih razočarenja, svaku je moju poru odavno počela nagrizati, a zatim ispunjavati praznina. Koža mi je bila tijesna.

– Ta me praznina okrenula samoći. Zatim sedativima. Na koncu – alkoholu. Na bolovanju nisam mogla vječno biti, a prvi dan dolaska na posao nakon višemjesečnog izbivanja – bio je i zadnji. Dobila sam otkaz. Djeca su me sve češće gledala sa vidnim prezirom, kao i muž i njegova rodbina. Kad je suprug predložio razvod, pristala sam, ne želeći našem braku dati novu šansu. U toj glupoj odluci, spriječila me sestra. Doslovno me odvukla kod Ramiza.

– Sama sam došla, uvidjevši da me Ramizova terapija mijenja nabolje. Uvidjela sam i greške iz prošlosti. Ramiz mi je pomogao da prevelika očekivanja zamijenim trezvenijim mislima. Pomogao mi je da se riješim i ovisnosti, ali i oštećenja jetre i želuca koje je izazvala opasna kombinacija alkohola i sedativa. Ramiz je spasio moj život, brak i zdravlje. Vratio mi je dostojanstvo – ispričala nam je S. G. (38) iz Sarajeva.

Nešto drugačiji ali, umnogome sličan slučaj, ispričala nam je i Ajna I., iz Orašja. Prije Ramiza obišla je brojne ljekare, čak i alternativce ali, bezuspješno.

– Vjerovalo se da je oslabljen imunitet krivac za moje česte prehlade i gripe. Ljekari su me kljukali antibioticima, što je oštetilo želudac i vaginalnu floru. Usljed želučanih problema, u prsima me mučio osjećaj gušenja, a zbog vaginalnih problema i izbjegavanja odnosa sa mužem, on me optužio da ga varam. Završila sam na antidepresivima, jer ljekari nisu mogli ustanoviti fizički razlog mom gušenju, otežanom disanju, paničnom strahu. Bila sam i kod hodže jednog. Pa kod jedne stravarke. Svi su samo nagađali šta mi je, a prikupljeni nalazi odavali su čistu kliničku sliku.

– No, Ramiz je već pri prvom pregledu ustanovio da na jajnicima imam ciste, koje tokom menstrualnog ciklusa pucaju. UZ ih nije tako ni mogao snimiti. Žarište iz cisti je oslabilo imunitet i…dalje je već išlo svojim tokom. Bioenergija je trajno uklonila ciste, imunitet ojačala. Ne pijem više nikakve tablete. Ramiz je i želudac vratio na svoje mjesto. Onaj mučni i neobjašnjivi osjećaj gušenja je nestao. Nestala je i vaginalna infekcija. A bila sam slučaj za psihijatrije…

 Kad nam smeta sve što podsjeća na život

Depresija je znak da nismo ispolarizirani i da trebamo raditi na balansiranju energije. Sedativ je sredstvo koje će hemijskim putem umrtviti naš ionako mrtav energetski sistem i dodati još više yin energije, izbaciti nas potpuno iz ravnoteže, gdje će se buđenje i sudar sa stvarnošću pokazati još težim i bolnijim, tako se yang energija doživljava kao udar groma i počinjemo je izbjegavati. Počinje nam smetati sve što podsjeća na život, počinjemo uživati u svojoj samoći i crnilu, život posmatramo kroz prizmu brige i tuge i osjećamo žal za prošlošću (yin), jer se plašimo budućnosti (yang) – pojašnajva Imamović.

error: Content is protected !!