Priče iz noćnih mora: Mrtvačkim prahom love ljude, starica sa crvenim očima napada vozače, okrutni general osuđen na vječnu patnju…

 

Prokletstvo stiglo okrutnog generala

Jezivi zamkovi se ne nalaze samo u Evropi. U Južnoj Africi, Kejptaunu, nalazi se zloglasni Dvorac dobre nade, najstarija kolonijalna zgrada u zemlji. Prema legendi, među zidovima zamka su se dešavala stravična mučenja robova, što je vremenom dalo plodno tlo za stvaranje brojnih urbanih legendi vezanih za ovo mjesto. Jedna od ovih priča uključuje sudbinu guvernera Pitera Gisberta van Noota. Guverner je bio veoma okrutan čovjek poznat po raznim zvjerstvima i brutalnom tretiranju zatvorenika. Krajem 1720. godine, odlučio je osuditi grupu vojnika na smrt vješanjem. Guverner nije smatrao da treba biti prisutan na izvršenju smrtne kazne, a posljednji vojnik ga je nekoliko trenutaka prije smrti prokleo.

Kada su guvernerovi oficiri ušli u njegovu kancelariju da ga obavijeste da su smrtne kazne izvršene, pronašli su van Noota mrtvog u svojoj stolici. Na njegovom licu je bio zaleđen izrac čistog užasa. Prema legendi, guvernerov duh i danas luta hladnim hodnicima ovog zamka, nemoćan da se oslobodi prokletstva. Pored njega, postoje priče da zamak uhodi i jedan ženski duh, poznat kao Dama u Sivom. Ipak, nakon što je njen kostur otkriven prilikom iskopavanja zemljišta zamka, čini se da se njen duh konačno smirio jer već mjesecima nije viđen ovoj istorijskoj građevini.

Stick Indijanci mrtvačkim prahom love ljude

Američki Indijanci imaju mnoštvo jezivih urbanih legendi. Jedna od onih strašnijih se odnosi na tzv. Stick (štap) Indijance, koji su navodno veoma visoki, mršavi i trče brzo poput vukova. Ova stvorenja komuniciraju zviždanjem, što unosi strah u srca onih koji čuju ovaj zvuk. Stick Indijanci lutaju šumama po noći tražeći žrtvu na koju bacaju poseban prah. Ovaj prah je sačinjen od ostataka mrtvih tijela, a žrtve koje ga udahnu će biti osuđene na „duboki san“. Jezive utvare će potom krenuti u obližnja sela kako bi ukrali djecu i tinejdžere, dok će odrasle pretvoriti u svoje robove. Oni koji se ohrabre i krenu da se suoče da Stick Indijancima će sebi napraviti još veći problem jer će ih ove utvare početi mrziti i loviti lukom i strijelama.

La Mala Hora

La Mala Hora je stvorenje koje uživa u tome da ljude tjera na ludilo. Ovaj mračni duh hipnotiše, paralizuje i napada ljude koji se nalaze u već oslabljenom i ranjivom stanju. Nakon što ih zadavi, La Mala Hora tijela žrtvi ostavlja pored ceste. Građani Novog Meksika odbijaju spominjati o ovom stvorenju, samo ga nazivajući „zla stvar“.  Oni vjeruju da je viđenje ovog duha u ženskom obliku znak sigurne smrti. Ukoliko je ugledate pored puta dok se vozite, najvjerovatnije će neko od vaših bližnjih uskoro umrijeti.

Jedna priča opisuje ženu koja se vozila napuštenom cestom, kada je nekoliko minuta prije ponoći pored puta ugledala crnu sjenu. Kada je žena nagazila na kočnicu, utvara je nestala, a na njenom mjestu se pojavila stara žena sa crvenim očima i oštrim zubima, koja je skočila na auto prestravljene žene i počela rukama razbijati staklo kako bi ušla unutra.

Žena je odjurila niz put, dok je jeziva starica trčala pored auta i dalje udarajući u vrata. Kada ju je napokon prestigla, žena je u retrovizoru ugledala staricu koja je sada bila visoka poput stabla. Žena se sljedećeg jutra vratila svojoj kuće gdje ju je čekala policijska patrola. Naime, njen muž je prošle noći  ubijen nekoliko minuta prije ponoći.

Londonski voz leševa

Urbana legenda koja se godinama prepričava u londonskim pabovima opisuje fantomski voz leševa koji juri tunelom od Vajtčepla do Rojal London Bolnice. Voz je brzo dobio ime Mrtvački Voz. Vjeruje se da je voz radio početkom 1900ih godna, dobu kada su siromaštvo i bolesti vladali Londonom.

Vajtčepl je inače poznat kao područje koje je svojevremeno terorisao Džek Trbosjek. Ovome ide u prilog i vjerovanje da su se, godinama ranije, prazne prostorije za prodaju karti u Whitechapelu, koristile kao privremene mrtvačnice, kada bolnice više nisu imale mjesta za leševe.

Do danas ostaje nepoznato da li je ova legenda istinita, ali izvještaji svjedoka o misterioznom zazidanom tunelu, i mračne historijske činjenice viktorijanskog Londona, idu u prilog vjerovanju da je Mrtvački Voz, kako ga ljudi popularno nazivaju, zaista nekada obavljao svoj morbidni posao.

(D.K.)

 

error: Content is protected !!