Priča za laku noć – ono si što šeruješ na Facebooku

Piše: Sanda Mešinović, fitnes i motivacioni trener

Piše: Sanda Mešinović, fitnes i motivacioni trener

Znate, ja stvarno pazim o čemu mislim, šta čitam, sa kim provodim vrijeme i šta dijelim sa ljudima ovdje u digitalnoj zajednici. Tipa, gluposti, hejt, ismijavanje, nikako ne podnosim. Recimo, da li je iko, ikada, od vas ukucao UNESCO.org i zavirio šta se sve tamo nalazi? Da malo sebi popravi dan, sazna nešto, šta ja znam, iskusi nešto van svoje mahale.

Umjesto da napiše, podijeli i pojača energiju nekog hejta.

Da li vam je ikada palo na pamet da recimo zavirite tamo kada već sjedite satima na webu? Da li znate da BiH ima svega 3 uvrštena, Hrvatska 8, dok Srbija ima 5 spomenika na UNESCO listi? Znate li bar dva u svakoj zemlji?

Ja sama sa sobom imam izazov.
Obići većinu sa spiska, jer neću stići sve.

Malta ima 10 puta manju, ali IDENTIČNU građevinu, mini Stonehendge kao u Engleskoj i koja se nalazi na Unescovoj listi. Rasuti ljudi svuda po svijetu, bez puteva i mogućnosti bilo kakvog susreta, prave iste stvari. Pri tom ovi na Malti su bili neki patuljici, dok su oni sjeverni bili – gorostasi. Kako, majko mila?
Ja se to pitam od 2013. godine kada sam ih vidjela.

Kada stanete ispred ovakve jedne građevine, stare da to ne možete ni pojmiti, shvatite da ste treptaj u Univerzumu, da sebi trebate postavljati KAKO pitanja, jer vas to razvija u svakom pogledu i da sutra kada vas ne bude, iza vas ostaju samo konkretne stvari koje uradite.

Znate li kakav je osjećaj kada stanete ispred ovako nečeg?

Teško da ćete saznati ako ste u stanju iz dana u dan šerovati tipa koji se nabija u svadbenom voziću, degutantne komentare usmjerene prema drugačijima od sebe i lajkujete statuse podrške bez da iskreno mrdnete prstom.

Dajte šerujte lijepe stvari, iz kojih svi mi možemo da učimo. Sutra kada vas ne bude, konkretne stvari pričaju umjesto vas.  Konkretna stvar je i kada vam prst ne zaigra na share za gluposti.