Priča o božuru: Zdravlje iz vrta

bozurBožur, simbol ljepote i ženstvenosti, svakog proljeća obogati prirodu očaravajućom raskoši boja i mirisa. Još od antičkih vremena poznat je kao ukrasna, ali i ljekovita biljka blagotvornih sastojaka – njegovi antocijani djeluju protivupalno, a tanini na tonus kože i smanjenje iritacija. Vjerovatno niko ne može ostati ravnodušan na ljepotu raskošnih crveno-ružičastih cvjetova i gustog lišća koja upravo u ovo doba krasi brojne vrtove. Božuri su mnogima najljepše cvijeće, ali malo njih zna da su upravo oni kroz bogatu istoriju postali simbol ljepote i ženstvenosti.
Legenda
Kinezi su bili prvi koji su uvidjeli njihovo ljekovito značenje i uvrstili ih na listu obaveznih ljekovitih biljaka. Priča o njihovom blagotvornom djelovanju potom se proširila na Japan, pa preko Grčke i Rima na cijelu Evropu. Navodno je ljekar Paeon njome izliječio ranu bogu Plutonu, kojeg je ranio Hermes. Otud i njegov latinski naziv Paeonia officinalis. Postoji čak i legenda koja kaže kako je božur dobio ime po ljekaru bogova Paeonu, koji je jedini bio pošteđen sudbine umiranja kao ostali smrtnici tako što su ga bogovi pretvorili u cvijet kakav danas poznajemo. Inače, često se kaže kako božur svoju ljepotu otkriva onome ko to zaslužuje. Naime, može proći pet do sedam godina od sadnje do prvog cvata! Na jednoj biljci može izrasti do 60 cvjetova, a oni najraskošniji ponekad narastu i do 30 centimetara u promjeru.
Ljekovitost
Farmakološka svojstva božura, koja su još u davna vremna otkrili Kinezi, pripisuju se u prvom redu spojevima koje nazivamo antocijani. Vrlo su neobične hemijske strukture, koje ne određuju samo boju božura, nego su i poznati po protivupalnom djelovanju na naš krvožilni sistem. Glavni antocijan je paeonol, koji dokazano djeluje na histamin i leukotriene, upalne čimbenike koji učestvuju u brojnim alergijskim reakcijama. Sinergijski s antocijanima djeluju i spojevi tanini i flavonoidi. Upravo su ti spojevi obezbijedili božuru ljekovito djelovanje kod probavnih tegoba, ali i melanholije, kašlja, upaljene sluznice i manjih povreda. Kozmetička industrija je božuru posljednjih godina priredila pravu “renesansu”, upravo zahvaljujući ljekovitom djelovanju njegovih sastojaka: osim što je otkriveno da antocijani djeluju protivupalno na razna stanja kože, a tanini na tonus kože te često smanjuju iritaciju i rizik od povreda na koži, zaključeno je kako božur može pomoći kod problema s iritacijama na koži. Pa je tako pronašao svoje “mjesto” u šamponima za osjetljivo vlasište. Ono što čini božur tako prepoznatljivim jesu njegova dugotrajna svježina i miris koji podsjeća na svježe pokošenu travu. Stoga, imate li priliku da uberete cvjetove božura, možete i sami sebi kod kuće priuštiti luksuzni užitak – cvjetnu kupku, koja će izuzetno blagotvorno djelovati na vašu kožu, a još ugodnije na vaša osjetila.
Korijen božura djelotvoran je u liječenju:
– grčeva i to epileptičnih i grčeva mokraćnog mjehura i bubrega, grčeva kod djece, menstrualnih grčeva, – krvi, – bolesti živaca kao što su živčane slabosti, neuralgija, padavica, histerija, posljedice pretrpljenog straha, – bolesti bubrega i mjehura, – bronhijalnog napada, astme, – bolesti jetre, tj. žutice, – stezanja ili grčenja periferije srca, – epilepsije, – hormonalnih tegoba kod žena za vrijeme ciklusa, te za izazivanje menstruacije.
U pučkoj medicini nekad su se cvijet i sjeme božura koristili za liječenje

– epilepsije, – grčeva crijeva i želuca, – jakog grčevitog kašlja. Danas se cvijet najčešće rabi u kombinaciji čajeva za inhalaciju astmatičara te za liječenje kašlja hripavca, dakako, pod ljekarskim nadzorom.

(NN)