PREVISOK KRVNI PRITISAK: TINKTURA OD IMELE I BIJELOG LUKA, ČAJ OD GLOGA

Pogledajte i tabelu na kojoj su prikazane normalne vrijednosti krvnog pritiska za određenu starosnu dob.

Ako imate visok pritisak, nemojte ga zanemariti. Visoki pritisak je tihi ubica, jer može dovesti do bolesti srca, infarkta, zastoja bubrega i prerane smrti. Konvencionalno rješenje za povišen krvni pritisak je kontinuirano uzimanje lijekova, kao što su blokatori angiotenzinskih receptora, za koje se sumnja da povećavaju rizik od raka i nekih drugih bolesti. Postoji i alternativni način snižavanja pritiska koji nema nus pojava. Riječ je o prirodnim recepturama.

        TINKTURA OD IMELE I BIJELOG LUKA

POTREBNO JE: 200 gr svježe imele, 100 gr bijelog luka i 1 l rakije

Svježe listove imele i češnjak sitno narezati, preliti rakijom i zatvoreno ostaviti da odstoji 10 dana, uz povremeno protresanje. Nakon toga ovu mješavinu procijediti, te uzimati 3 puta na dan po 1 kašiku.

    ČAJNA MJEŠAVINA OD GLOGA, BIJELOG LUKA…

POTREBNO JE:cvijet gloga, bijeli luk, trava rastavić i trava imela.

Uzeti jednake količine svih ovih biljaka, te kašiku mješavina sipati u 2 dl ključale vode.
Sud poklopiti i staviti da odstoji 2h. Nakon toga procijediti. Dobijeni čaj odjednom popiti. Pripremati ga izjutra i uveče

Normalan krvni pritisak zavisi od osobe do osobe i može varirati. Smatra se da je normalan krvni pritisak kod odraslih 130/85. Ipak, to ne mora biti tako, jer vrijednost krvnog pritiska je drugačija prema uzrastu. Tako da bi bilo dobro da pogledate ovu tabelu i biće vam mnogo jasnije.