Preventiva: KAKO PREKINUTI PREHLADU U STARTU?

Prvi znaci prehlade uvijek izazivaju brigu, a u posljednje vrijeme i dodatnu nervozu jer nas eventualni odlazak kod ljekara gotovo sigurno vodi pravo u kovid ambulantu.

Blago curenje nosa, grebanje u grlu, laka glavobolja – sve su to simptomi koji mogu da ukazuju na običnu prehladu, ali i infekciju korona virusom. Međutim, ako ste vakcinisani i strogo ste sprovodili sve mjere epidemiološke zaštite, a znate da ste bili u situaciji da trpite hladnoću i nazebete, moguće je da je samo riječ o prehladi. Tada možete od starta primijeniti nekoliko savjeta koji će vam sačuvati zdravlje.

Za početak, ostanite kod kuće ako je to ikako moguće. Odmah počnite sa utopljavanjem, ne samo noseći džempere i tople čarape, već i vrat umotajte tankom pamučnom maramom. Ako su vam osjetljivi sinusi, nosite laganu traku preko čela, a ako su uši vaša “slaba tačka”, zaštitite i njih.

Ugrijte se i “iznutra”. Pijte neprekidno tople čajeve, najbolje od nane, kamilice ili đumbira. Biljni napici umjerene temperature i njihova isparenja djeluju umirujuće na nadraženu sluzokožu, a povećana količina tečnosti “ispira” štetne bakterije i viruse iz tkiva.

Odmarajte i spavajte što više, u snu se organizam sam liječi. Otkažite sve obaveze, a naročito poslove koji vas izlažu većem tjelesnom naporu.

Mada smo navikli da, protiv prehlade, pojačamo unos vitamina C, novija istraživanja pokazuju da je u prvim danima prehlade djelotvornije uzimati cink. Ovaj dragocjeni mineral može da skrati vrijeme prehlade, ali i da ublaži težinu simptoma, pod uslovom da se počne uzimati već u prvih 24 sata.

U nekim istraživanjima, navodi se da je dnevna doza u tom slučaju 75 mg, što svakako morate provjeriti sa svojim ljekarom. Imajte na umu da produženo uzimanje većih doza cinka nipošto nije dozvoljeno, kao i da su moguće nuspojave kao što su mučnina i neprijatan ukus u ustima. U tom slučaju, prekinite sa suplementacijom.

Neprekidno pratite svoje simptome i, u slučaju bilo kakvog pogoršanja, nemojte odlagati odlazak kod ljekara.