Prevencija raka dojke: Čaša mineralna vode može spasiti život svakoj ženi

Učinite svom organizmu uslugu, obezbijedite sebi dovoljnu količinu joda svakog dana, a nje ima u mineralnoj vodi. Tako malo, a tako puno – poručuju stručnjaci.

Jedan od esencijalnih minerala za naš organizam je jod…On utiče na svaki organ u našem tijelu, a veoma je važan u prevenciji bolesti. Najopasnija od njih, svakako je rak dojke. Ovo je ujedno i najčešći oblik karcinoma kod žena.

Pored štine žlijezde, najveća koncentracija joda u našem organizmu, nalazi se u tkivu dojke. Nedostatak joda može da dovede do fibrocističnih promjena na grudima.

Prema riječima američkog hirurga Donalda Milera Džuniora, žene oboljele od raka dojke u većini slučajeva imale su izrazit deficit joda u svom organizmu. Naime, žene oboljele od ove vrste karcinoma imaju povišen estrogen i nizak nivo progesterona u tkivu dojke. Tiroidni hormoni, u sastavu koji se nalazi JOD, kako prirodni tako i sintetički, drže nivo estrogena pod kontrolom. Upravo tako, smanjuju rizik od ovog teškog oboljenja.

Naravno, ne treba zaboraviti da preventivni pregledi imaju veliku ulogu u otkrivanju ove vrste bolestim jer je prevencija najbolji lijek.

Ono što je jako važno kod joda jeste da ga tijelo ne proizvodi pa ga moramo svakodnevno unositi. Stručnjaci savjetuju svima da slijede primjer Japanaca čija je ishrana bogata jodom. To su namirnice morskog porijekla: školjke, alge, morske alge, bijela riba, te da nešto od toga treba svakodnevno da bude na našem meniju. Kod nas, najbolji izvor je mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.

Učinite svom organizmu uslugu, obezbijedite sebi dovoljnu količinu joda svakog dana. Tako malo, a tako puno – poručuju stručnjaci. (aura.ba)