Prevencija / Popis stvari koje nosite, a opasne su za zdravlje!

Vježbanje, zdrava prehrana i dovoljno sna, sve navedeno neophodno je za očuvanje zdravlja. No, ono što mnogi ignoriraju je da neke stvari koje nosimo mogu biti opasne za zdravlje.

Tange

Mnogi se slažu s tim da ‘bapsko’ donje rublje nije seksi, ali dobro razmislite prije nego sljedeći put kupite tange. Stručnjaci tvrde da noseći tange riskirate da bakterije iz analnog otvora prijeđu u vaginalni, što može uzrokovati gljivice i infekcije. Žene koje su sklone infekcijama trebale bi izbjegavati tange, a nije preporučljivo nositi ni donje rublje od svile i umjetnih materijala. Najbolji je, kažu stručnjaci, pamuk.

Sintetičke tkanine

Nisu sve sintetičke tkanine na ovom popisu, ali neke su jednostavno štetnije za kožu od drugih. Poliester, najlon i spandeks mogu izazvati iritaciju kože, odnosno dermatitis. Dok je većina tkanina prozračna, svila i mnoge sintetičke nisu i mogu ozbiljno naštetiti koži. Prije kupovine odjeće obavezno pogledajte deklaraciju i sastav.

Teške torbe

Nošenje teške torbe iz dana u dan te neujednačeno opterećenje može uzrokovati bolove u leđima. No, nisu samo torbe rizične za zdravlje, jedno je istraživanje pokazalo i da su teške naprtnjače štetne za kičmu.

Nakit

Te naušnice (ili ogrlica) koje ste dobili na poklon izgledaju predivno, ali znate li od kojeg su materijala napravljene? Najbolji način da izbjegnete alergijske reakcije na nakit, uključujući crvenilo, osip i svrbež, nošenje je nakita od hirurškog nehrđajućeg čelika, titana, žutog zlata ili srebra.

Japanke

Ortopedi ne kažu da japanke treba sasvim odbaciti. One su odličan izbor za plažu i bazen ili za tuširanje u teretani. No, nikako nisu dobre za duže hodanje. Kad duže nosite japanke, mišići i tetive se previše naprežu, nema potpore za gležanj, dolazi do zadebljanja i pucanja kože stopala, može doći do boli u kuku i donjem dijelu leđa. Osim toga, bilo koja ravna obuća izaziva naprezanje Ahilove tetive.

Visoke pete

Iako noge u visokim petama izgledaju ljepše, a žene se osjećaju samopouzdanije, mnoga su istraživanja ukazala na njihovu štetnost. Žene koje često nose štikle vjerojatno će imati problema s umorom mišića, deformacijama i trajnim ozljedama stopala, prenosi net.hr